News

Ai primit acest mesaj pe Facebook sau pe Instagram? NU răspunde niciodată la el, deși pare real. Mii de români au pățit-o deja

Ai primit acest mesaj pe Facebook sau pe Instagram NU răspunde niciodată la el deși pare real. Mii de români au pățit-o deja
Photo by Đức Trịnh on Unsplash

Dacă și tu ai primit un astfel de mesaj pe Facebook sau pe Instagram nu răspunde la ei. Vei fi tentat să continui conversația doar pentru a afla ce se întâmplă.

S-a găsit o nouă metodă de fraudă, iar Directoratul Național de Securitate Cibernetică (DNSC) trage semnalul de alarmă. Mii de români au primit un astfel de mesaj, care în realitate are alt scop.

Atacul a fost intitulat Oficialii din domeniul securtății cibernetice atrag atenția asupra unui nou tip de atac, pe care l-au numit „Iubire Prefăcută”, și care apelează la sentimentele victimelor pentru a obține informații și chiar bani.

Practic atacatorii își găsesc victimele pe social media, pe site-urile de întâlniri sau chiar direct pe numărul de telefon sau email. Astfel, e posibil să primești un mesaj în care cineva își caută partener sau parteneră.

Nu răspunde la el chiar dacă îți trezește interes. Este vorba despre o fraudă care a ajuns să fie mascată însă sub o formă cât se poate de credibilă.

Avertismentul DNSC

„Salut, scuze ca te deranjez, caut iubit sincer si de incredere pentru sora mea. Este foarte amabila si frumoasa. Dacă sunteți singur, vă puteți cunoaște pentru a face prienteni. Acesta este WhatsApp-ul lui”, este unul dintre mesajele transmise românilor de escroci.

DNSC precizează că în spatele mesajului sunt persoane care mai apo își declară afecțiunea la scurt timp și cer victimelor să vorbească în privat. Odată ce discuțiile devin private, trimit mesaje vagi sau care conțin greșeli de exprimare, cer clipuri sau fotografii intime și, în cele din urmă, cer bani, cadouri sau chiar datele bancare. În unele situații există posibilitatea ca escrocii să recurgă la șantaj pentru a obține sumele pe care și le doresc.

„În spatele unui profil de social media sau mesaj se poate ascunde un atacator care își asumă o identitate falsă. Fii mereu precaut cu cei care te contactează și atent la modul în care încearcă să interacționeze cu tine. Nu ezita să pui întrebări de verificare interlocutorului”, avertizează DNSC.

Carmen Ciotic a lucrat mai bine de doi ani la VoceaBanilor.ro. Este pasionată de scris încă din copilărie și chiar dacă nu a terminat Jurnalismul, ci Facultatea de Sociologie adoră să fie redactor. citește mai mult
Articole recomandate