Fie că ai contract cu PPC, fostul ENEL, ENGIE ori E.ON, așteaptă-te la facturi uriașe de la primăvară. Sau cel puțin asta spune președintele Asociației Energie Inteligentă.
Dacă în luna ianuarie clienții PPC, fostul ENEL, ENGIE ori E.ON, dar și Hidroelectrica au primit facturi mai mici, având în vedere taxele scăzute din lunile anului trecut, iată că de la primăvară totul se schimbă.
Dumitru Chisăliță, președintele Asociației Energie Inteligentă, a vorbit despre situațiile cu care s-ar putea confrunta românii după 1 aprilie. Menționăm că la această dată expiră plafonarea prețurilor la gaze și energia electrică.
Potrivit acestuia, ne așteaptă facturi uriașe, indiferent de furnizorul ales. Ce trebuie să facă însă cei care observă sume astronomice pe factură de la primăvară?
Se pare că au fost luate în calcul mai multe scenarii. Românii trebuie însă să analizeze situația, astfel încât să vadă dacă sumele sunt corecte într-adevăr.
”Există mai multe scenarii, în condițiile în care la 1 aprilie ne vom retrezi într-o piață liberalizată. Un scenariu optimist care, din păcate, devine pe zi ce trece devine tot mai puțin probabil. Este vorba de a pregăti această liberalizare.
În caz contrar, oamenii se vor trezi cu niște contracte care vor intra în vigoare la 1 aprilie, dar își vor da seama de aceste contracte două-trei luni mai târziu, când vor primi facturile. Este probabil că acele contracte nu vor fi satisfăcătoare, va urma, probabil, un șir de reacții nefavorabile și potențiale tensiuni în societate. Ca atare, oamenii trebuie să știe: ne găsim în această situație, căutăm care sunt pașii următori, alternativele”, a explicat președintele Asociației Energia Inteligentă, potrivit dcbusiness.ro.
ANRE, ANPC și Consiliul Concurenței trebuie să intervină și ele de la 1 aprilie, pentru a preveni derapajele care ar putea să apară.
”Ar trebui să se pregătească, să vină cu niște reacții, să vină cu niște elemente de control, de pre-control pentru niște potențiale situații pe care și le imaginează, să le blocheze, să prevină derapaje care ar putea să apară”, a mai explicat Dumitru Chisăliță.
Se pare, deci, că anul 2025, în ciuda faptului că aduce salarii înghețate, dar și pensii, vine cu o serie de costuri suplimentare pe care românii trebuie să le achite.