Prețul spot orar al energiei electrice tranzacționate pe piața pentru ziua următoare (PZU) de la București a atins astăzi cel mai mare nivel al anului, potrivit datelor furnizate de operatorul pieței. Asta va afecta în viitor prețurile, iar facturile vor fi mai mari, chiar dacă aveți contract cu ENEL (PPC România), Hidroelectrica, ENGIE sau altă companie.
Energia electrică cu livrare în intervalele orare 20 și 21 din data de 10 iulie, perioadă caracterizată prin lipsa energiei din surse fotovoltaice și vârful de consum de seară, s-a tranzacționat la prețuri record de 2.128 lei/MWh și, respectiv, 2.197 lei/MWh.
Aceasta reprezintă un record pentru anul curent, valoarea de aproape 2.200 lei/MWh (echivalentul a peste 440 de euro) fiind cea mai mare înregistrată până în prezent, conform datelor analizate. În aceste ore de preț record, mecanismul de cuplare a piețelor spot indică faptul că România importă energie electrică din Ungaria și Bulgaria, cu puteri de 542 MW și, respectiv, 994 MW.
România se confruntă cu dificultăți în a-și asigura consumul intern de energie din surse proprii în orele de seară. În data de 8 iunie, în intervalul orar 21:00, importurile de energie au fost de 1.200-1.400 MW. Situația este complicată și de prețurile extrem de ridicate din Ungaria, unde prețul mediu al zilei este de 194 euro/MWh, cel mai mare din Europa. În intervalele orare în care în România prețul depășește 400 euro/MWh, în Ungaria prețul orar atinge valori de 670-690 euro/MWh.
În România, prețul mediu al zilei de mâine este estimat la 737 lei (148 euro/MWh). Piața spot de energie electrică din România se dovedește a fi destul de lichidă, în luna iunie fiind tranzacționați 1,3 TWh pe această piață, echivalentul a 33% din consumul național.