Investigații

Județul din România unde locuitorii ar urma să plătească 150 de lei de persoană, taxa pe gunoi! Legea a fost ținută la secret

Județul din România unde locuitorii ar urma să plătească 150 de lei de persoană taxa pe gunoi Legea a fost ținută la secret
Foto: Facebook

Scandal mare în județul Dâmbovița, după ce aproape toți primarii au votat o lege elaborată de cei de la Asociația de Dezvoltare Intercomunitară (A.D.I.) care impunea o taxă astronomică pe gunoi tuturor persoanelor juridice, fie că sunt SRL, PFA, PI, SA sau orice altă formă de organizare.

Practic firmele urmau să achite câte 150 de lei de angajat pentru ridicarea gunoiului, fără să se țină cont inițial în ce domeniu activează. De exemplu, un avocat sau o coafeză nu pot aduna la fel de mult gunoi ca o firmă de construcții, dar legea nu prea făcea diferențe. În loc să se calculeze în funcție de cantitatea de gunoi adunată, au ales să impună o plată fără nicio justificare.

Legea nu a fost pusă în dezbatere publică și deja de la 1 ianuarie urma să-și facă resimțite efectele. Toate primăriile de județ au decis să o pună în aplicare și să-i oblige pe operatori să achite această taxă record, care este și nelegală în plus.

News18.ro l-a contactat pe Corneliu Ștefan, președintele Consiliului Județean Dâmbovița care a transmis că întreaga lege va fi regândită și că nu este adevărat că fiecare firmă va achita gunoiul 150 de lei pe angajat.

Totuși s-a creat un haos foarte mare și cetățenii s-au arătat extrem de nemulțumiți. De altfel a curs cu contestații pe la primării, iar cei de la USR au promis că vor ataca în instanță hotărârea.

Legea aberantă pe gunoi a făcut de râs primarii din Dâmbovița

Trebuie precizat că sunt foarte multe persoane care-și încasează salariul pe PFA sau care au afaceri foarte mici, de genul unui magazin de cartier sau un scaun la coafor și este absolut nelegal să IMPUI plata unei taxe pe gunoi, adică să plătească cineva unei firme de salubritate pentru că așa spune primarul.

O persoană poate avea sediu social chiar în apartamentul în care locuiește. Poate lucra de exemplu în domeniul IT, iar această lege îl obliga o dată să achite gunoiul ca și consumator casnic plus încă 150 de lei pentru că este firmă. Dar poate persoana respectivă nu producea prea mult gunoi, iar această taxă pare complet altceva. Aberație de proporții greu de definit!

Legea în faza inițială îi obliga pe operatori să achite gunoiul la fiecare punct de lucru. Astfel un medic dacă lucra în două clinici practic, trebuia să achite 300 de lei pe lună, chiar și dacă ar fi stat doar o oră pe săptămână la locație respectivă pentru a acorda consultații.

Este uimitor cum o lege atât de aberantă a putut să treacă și să fie acceptată de toți primarii acestui județ. Presiunea mediatică și-a spus cuvântul și într-un final va fi regândit totul, să sperăm că de data aceasta într-o manieră corectă.

Anca Andrei este o jurnalistă cu multă experiență și a lucrat la cele mai mari publicații din România, mai întâi ca redactor, iar ulterior a devenit redactor șef.Și-a început cariera în ... citește mai mult