Investigații

Cine este în prezent cel mai deștept om din lume? La cât a ajuns IQ-ul lui și cu cine este căsătorit. Are și o ciudățenie

Cine este în prezent cel mai deștept om din lume La cât a ajuns IQ-ul lui și cu cine este căsătorit. Are și o ciudățenie
Photo by Austin Distel on Unsplash

Terence Tao, în vârstă de 46 de ani este considerat cel mai deștept om din lume. Bărbatul locuiește în Los Angeles, alături de familia sa și este de profesie matematician. Acesta, potrivit testului de IQ are 230 de puncte.

Terence Tao este profesor de matematică la Universitatea din California, Los Angeles. De-a lungul timpului el a câștigat mai multe premii, inclusiv Medalia Fields în anul 2006, Premiul Crafoord în 2012 și cu Royal Medal în 2014. Potrivit indicatorului IQ, acesta a înregistrat 230 de puncte, în contextul în care persoanele cu o inteligență medie ating valori cuprinse între 90 și 110, iar cei cu abilități cognitive ridicate înregistrează peste 130 de puncte.

S-a născut pe 17 iulie 1975, la Adelaide, Australia și are dublă naționalitate australiană și americană. El este cel mai mare dintre cei trei frați. Tatăl său, de origine chineză, este pediatru, în timp ce mama sa, originară din Hong Kong, era profesor de liceu în matematică și fizică.

Este considerat un mare geniu

Terence Tao a avut o contribuție importantă la o gamă largă de domenii, inclusiv analiză armonică, ecuații cu derivate parțiale, combinatorică geometrică, algebrică și aritmetică, teoria analitică a numerelor și achiziție/eșantionare comprimată de semnale.

Încă de la o vârstă fragedă a fost considerat un copil minune. A învățat sa citească singur la vârsta de doi ani și a început liceul la 7 ani, moment în care deja programa pe calculator. De asemenea, a urmat cursuri de matematică de nivel universitar la vârsta de nouă ani. La zece ani a început să câștige olimpiade de matematică, ocazie cu care a devenit cel mai tânăr participant din istoria concursurilor.

Pasionat de benzi desenate și jocuri video în copilărie

„Mi-a plăcut întotdeauna matematica. Părinții mei mi-au spus că la vârsta de 2 ani, eu nu-mi aduc aminte asta, m-au găsit încercând să-i învăț pe copiii de 4-5 ani cum să numere, folosind cuburi de lemn. Cea mai veche amintire a mea despre matematică este de la vârsta de 4 ani. Îmi amintesc că bunica mea spăla cu detergent pe ferestre în formă de numere. Mereu mi-au plăcut numerele și modelele logice, care au un răspuns clar corect sau greșit”, povestea acesta în urmă cu ceva vreme într-un interviu.

La vârsta de 14 ani a participat la Institutul de Cercetare Științifică, un program de vară de la Massachusetts Institute of Technology. Și-a obținut diploma de licență în 1991 și cea de masterat în 1992 la Universitatea Flinders.

În copilărie acesta era pasionat de benzi desenate și era un mare fan al jocurilor video. Cu toate acestea, în prezent el susține că le evită deoarece provoacă dependență.

Terence Tao este căsătorit cu Laura Kim, un inginer la Jet Propulsion Laboratory din cadrul NASA, iar cei doi au împreună doi copii, William și Maddy. Apropiații îl descriu pe Terry ca fiind o persoană liniștită, calmă și modestă, care nu se enervează, nu țipă și nu este deloc arogant. În plus, aceștia spun că este sociabil și nu este niciodată deprimat sau stresat.

Andi Moise este jurnalist cu o experiență de peste 10 ani în presă. Acesta a lucrat la ShowBlitz.ro, unde a publicat articole în special pe zona de TECH. Ulterior s-a specializat și pe alte domenii. citește mai mult
Articole recomandate