Investigații

Am aflat cine a fost de vină în cazul expoziilor de la Crevedia. Cine au fost complicii la crima și dezastrul inimaginabil

Am aflat cine a fost de vină în cazul expoziilor de la Crevedia. Cine au fost complicii la crima și dezastrul inimaginabil

În mai puțin de o lună, România a bifat mai multe tragedii, care puteau fi evitate cu ușurință. De fiecare dată, au existat autorități ale statului care au ales să închidă ochii la ilegalitățile făcute, iar deznodământul în cele din urmă unul dezastru. Exploziile de la o stație GPL din Crevedia au fost cireașa de pe tort.

Încă din anul 2020, ISU a retras autorizația de funcționare a firmei deținute de fiul primarului PSD din Caracal, dar chiar și așa activitatea a continuat nestingherit aici. Localnicii știau despre asta, pentru că mergeau după ora 18.00 să-și încarce buteliile aici, primarul cunoștea situație și cu siguranță și organele legii erau la curent.

Însă indiferent cât de multe reclamații s-ar face, Dumnezeii locali, primarii intervin și blochează orice anchetă, în contextul în care, nu de puține ori aceștia sunt văzuți la masă cu jurnaliștii locali, polițiștii din zonă, cu procurorii sau judecătorii. Astfel că fărădelegile nu sunt pedepsite și abia după ce apare o tragedie de proporții, mai marii politicii se arată consternați și cer declarativ să se ia măsuri.

Nici Nicolae Ciucă și nici Marcel Ciolacu nu sunt receptivi atunci când cetățenii de bună credință le aduc la cunoștință că membrii de partid pe care-i au în subordine încalcă legea și pot declanșa o tragedie națională. Aceștia închid ochii și nu iau nicio măsură.

Deja vine imediat o altă tragedie și povestea se repetă în cerc fără să se schimbe nimic în bine. Vinovații pentru drama imensă de la Crevedia sunt fără doar și poate primarii, cei care fac și desfac într-o localitate. Ei acoperă infractorii, acceptă de multe ori șpagă pentru a da aprobări criminale și numesc politic în funcții cheie oameni fără caracter, puși doar pe furt.  Însă aceștia nu ar avea nicio forță dacă cetățenii nu i-ar susține și ar sancționa derapajele, care mai târziu duc la moarte, a lor sau a apropiaților.

Cum s-a ajuns la explozia de la Crevedia

„Trecem dintr-o tragedie in alta cu o viteza ametitoare. Cine e de vina? Va spun eu. Avem in mai putin de o luna azilele groazei cu batrani batjocoriti si furati; o gravida care moare in chinuri pentru ca niciun medic nu a dorit sa o ajute; un drogat de 19 ani, educat toxic de parintii milionari din camata si lasat de organele legii sa ucida; o explozie la Crevedia, la o statie a unui fiu de primar, statie care functiona ilegal si sunt sigura ca lista e mult mai lunga.

La baza tuturor dramelor stau in primul rand Dumnezeii locali, primarii care se aseaza la masa cu politistii, procurorii si judecatorii din zona respectiva si care astfel ajung sa se creada stapani pe plantatie si calca totul in picioare. Ei numesc politic toti infractorii ca sa fure cu ei si de aici incepe totul.

In absolut toate cazurile drumurile merg in primul rand spre primari. Nimeni nu-i sanctioneaza. Sefii lor de la centru (valabil pentru toate partidele) nu iau nicio masura impotriva lor pe motiv ca aduc voturi. Iar cetatenii continua sa-i voteze pentru ca inca n-au fost si ei direct afectati de o tragedie. Dar vor fi. E doar o chestiune de timp. Cat timp romanii cu drept de vot nu vor sanctiona in primul rand derapajele Dumnezeilor locali o vom tine din dezastru in dezastru.”, este mesajul pe care l-am scris și pe facebook.

Anca Andrei este o jurnalistă cu multă experiență și a lucrat la cele mai mari publicații din România, mai întâi ca redactor, iar ulterior a devenit redactor șef.Și-a început cariera în ... citește mai mult