Economie

Se schimbă regulile pentru românii cu venituri din chirii. Nu vor mai putea face acest lucru începând de acum

Se schimbă regulile pentru românii cu venituri din chirii. Nu vor mai putea face acest lucru începând de acum

Schimbări importante vor avea loc în ceea ce privește regulile de impozitare a veniturilor din cedarea folosinței bunurilor (chirii). Ele vor afecta persoanele fizice care gestionează mai mult de cinci contracte de închiriere.

Aceste modificări, introduse prin Ordonanța de Urgență 115/2023, vor influența modul în care acești contribuabili declară și plătesc impozitele, cu aplicare asupra veniturilor din 2024 și cu efecte evidente la termenul de declarare și plată din 25 mai 2025.

Principala schimbare adusă de noile reglementări este eliminarea opțiunii persoanelor fizice de a raporta veniturile din mai mult de cinci contracte de închiriere ca fiind din activități independente în sistem real. Indiferent de numărul contractelor, acești contribuabili nu vor mai putea deduce cheltuieli pentru stabilirea veniturilor impozabile.

În anul 2023, cei care închiriau bunuri în baza a peste cinci contracte încadrau veniturile în categoria activităților independente, având posibilitatea de a deduce cheltuieli. În 2024, însă, vor fi impozitate cu o cotă de 10%, după o deducere forfetară de cheltuieli de 20%, fără a necesita justificarea acestora prin documente. Aceasta se traduce printr-un nivel de impozitare de 8% aplicat la totalul veniturilor anuale.

Obligațiile românilor care au venituri din chirii

Conform regulilor actuale, impozitul pe veniturile din chirii trebuie plătit până la data de 25 mai a anului următor celui în care veniturile au fost obținute. Contribuabilii trebuie să raporteze aceste venituri prin intermediul declarației unice (declarația 212).

De asemenea, este esențial ca cei cu mai mult de cinci contracte să înregistreze contractele de închiriere la Fisc în termen de 30 de zile de la încheierea contractului sau apariția unor modificări semnificative, precum ajustarea prețului sau a duratei de închiriere.

Bogdana Costin abia a terminat studiile Facultății de Jurnalism și este la prima experiență în media. Este foarte pasionată de scris și își dorește să vină cu plus valoare pentru cititorii ... citește mai mult
Articole recomandate