Trending

Câte miliarde de euro pierde România pentru că Austria i-a blocat intrarea în Spațiul Schengen? Urmează noi taxe pentru companiile din această țară

Câte miliarde de euro pierde România pentru că Austria i-a blocat intrarea în Spațiul Schengen Urmează noi taxe pentru companiile din această țară

România nu a intrat nici de data aceasta în Schengen, ceea ce reprezintă o catastrofă diplomatică pentru mandatul lui Klaus Iohannis. Astfel el bifează  cel mai mare eșec din carieră. Nimeni nu se aștepta ca Austria să se opună, în contextul în care până acum Olanda era oaia neagră din Consiliul JAI. Informația este pe locul 1 în trending în momentul de față.

Pentru cei care nu înțeleg cât de important era ca România să intre în Spațiul Schengen, a explicat foarte clar ministrul Economiei, Florin Spătaru: pierderi financiare enorme, care probabil se vor traduce în costuri pentru această țară.

„O astfel de decizie înseamnă 10 miliarde de euro pe care economia România i-ar putea pierde prin neintrarea în Schengen şi aproximativ 1,5 miliarde de euro pe care îi plăteşte orice cetăţean sau orice companie care trebuie să tranziteze graniţele, neintrând în Schengen”, a spus ministrul la Digi 24.

Forin Spătaru a mărturisit și că a făcut apel către toţi ambasadorii şi către toate statele să analizeze intrarea României în Schengen din punct de vedere tehnic, conform condiţiilor care au fost stabilite pentru aderarea în Schengen, şi orice decizie „care ţine de emoţie sau de alte aspecte care nu au relevanţă pentru aderarea noastră în Spaţiul Schengen să fie lăsate deoparte”.

Costuri mari pentru companiile austriece

Chiar dacă Germania a încercat să negocieze pentru România, lucrurile nu au luat o turnură favorabilă pentru țara noastră. Mii de români au făcut apel pe rețelele de socializare la boicotul companiilor austriece, care s-ar putea traduce în pierderi enorme pentru business.

„O decizie care ar fi trebuit să fie tehnică s-a transformat într-o decizie care, din punctul meu de vedere, contravine acelui principiu al solidarităţii de care de care ar trebui să dăm dovada în acest moment. Cred că sunt nişte costuri pe care le plătim de foarte mulţi ani, pentru că, tehnic vorbind, noi am îndeplinit aceste condiţii de foarte mult timp.

Vă daţi seama că aceste sume care ar fi trebuit să intre în bugetul României sunt necesare. De aceea, probabil că următoarea etapă va fi să vedem cum vom face ca o parte din aceste costuri totuşi să-i să fie alocate României, pentru că economia are nevoie de aceste fonduri”, a adăugat el.

Guvernul ia în calcul introducerea de noi taxe pentru companiile din Austria, care ar însemna costuri de 200 de milioane de euro lunar pentru a putea recupera banii pierduți, atât de necesari pentru economia noastră.

Anca Andrei este o jurnalistă cu multă experiență și a lucrat la cele mai mari publicații din România, mai întâi ca redactor, iar ulterior a devenit redactor șef.Și-a început cariera în ... citește mai mult