Un articol de Daniel Bulin
Turism internațional. Conform celor mai recente date statistice date publicității de Organizația Mondială a Turismului, în 2024, turismul internațional s-a apropiat la 99% din nivelul pre-pandemic, numărul total de turiști care au călătorit în străinătate ajungând la 1,4 miliarde, reflectând o creștere cu 11% față de 2023. Pe regiuni, Europa și-a consolidat poziția de cea mai importantă piață-destinație, atrăgând 747 de milioane de turiști internaționali, cu 1% peste nivelul din 2019 și o creștere de 5% față de 2023. Orientul Mijlociu a înregistrat 95 de milioane de sosiri, cu 32% mai mult față de 2019, fiind regiunea cu cea mai rapidă dinamică raportat la perioada pre-criză. Recordul precedent din 2019 a fost depășit și de Africa, care a primit 74 de milioane de turiști, cu 7% mai mult decât în 2019, ca urmare a unei creșteri de 12% față de 2023. Deși nu s-au recuperat încă total, Americile au atins 97% din nivelul pre-pandemic, după o creștere a numărului de sosiri cu 7%, ajungând la 213 milioane. Asia și Pacific și-au continuat ritmul de redresare extrem de rapid, cei 316 milioane de turiști internaționali atrași marcând un avans de 33% față de 2023 și atingerea a 87% din nivelul din 2019. În ceea ce privește încasările din turismul internațional, acestea au atins 1.600 de miliarde de dolari, cu aproximativ 3% mai mult decât în 2023 și cu 4% mai mult decât în 2019 (în termeni reali). Veniturile totale din exporturile turistice, incluzând transportul de pasageri, au atins un nou record de 1.900 de miliarde de dolari, cu aproximativ 3% mai mult decât înainte de pandemie. Prognoza pentru acest an indică o creștere a numărului de turiști într-un ritm de 3-5% la nivel global, o evoluție pozitivă în pofida unor provocări economice și geopolitice care reprezintă riscuri semnificative pentru activitatea turistică internațională.
Turiștii și sustenabilitatea. Potrivit unui studiu al Consiliului Mondial al Turismului și Călătoriilor (WTTC), costurile și calitatea serviciilor reprezintă factorii esențiali în deciziile de achiziție a produselor turistice, în pofida faptului că mulți turiști afirmă interesul pentru alegerea unor opțiuni sustenabile. Rezultatele cercetării arată că mai mult de 50% dintre respondenți consideră costul drept cel mai important factor, față de 30% care pun pe primul loc calitatea, și doar un procent cuprins între 7 și 11% (în funcție de gradul de conștientizare ecologică) apreciază că sustenabilitatea este esențială în deciziile lor. Studiul a identificat șase segmente de consumatori, de la „Optimiști îngrijorați” (cei conștienți ecologic) până la „Agnostici ai schimbărilor climatice” (cei dezinteresați), fiecare grup având comportamente și priorități specifice în alegerea opțiunilor turistice sustenabile. Trebuie menționat că mai mult de 10% dintre respondenți au spus că nu au fost expuși la mesaje sau informații despre sustenabilitate prin niciun canal de comunicare. Raportul oferă și recomandări pentru mediul de afaceri, printre care se numără evidențierea beneficiilor economice și personale ale călătoriilor sustenabile, facilitarea alegerilor ecologice și implementarea programelor de recompense care să încurajeze acțiuni la toate nivelurile. Raportul Bridging The Say-Do Gap: How to create an effective sustainability strategy by knowing your customers poate fi descărcat de aici.
Călătorii spre Europa. Primul Barometru de călătorie pe distanțe lungi din acest an, publicat de Comisia Europeană pentru Turism (ETC) și Eurail BV, arată că intențiile de călătorie pe distanțe lungi spre Europa au scăzut. Conform studiului, 63% dintre respondenții din piețe-sursă cheie precum Australia, Brazilia, Canada, China, Japonia, Coreea de Sud și SUA intenționează să călătorească pe distanțe lungi în acest an, dintre care 44% planifică să viziteze Europa, o scădere de 49% față de anul trecut, cauzată mai ales de diminuarea interesului turiștilor coreeni, americani, brazilieni și australieni. În schimb, turiștii chinezi manifestă un interes crescut, 61% intenționând să viziteze Europa în următoarele 12 luni. Costurile de călătorie rămân cea mai importantă barieră în calea călătoriilor internaționale, alte motive fiind interesul pentru alte regiuni și timpul limitat de vacanță. Siguranța este cel mai important factor în alegerea destinațiilor, urmată de existența atracțiilor și infrastructurii. 94% dintre respondenții care planifică să viziteze Europa în primele patru luni ale anului 2025 intenționează să exploreze mai multe țări, cu o medie de 3,4 țări per călătorie.
Turism – orizont 2030. Raportul What the Future, publicat de Kayak, semnalează o serie de tendințe în sectorul turismului pentru orizontul 2030, evidențiind o transformare semnificativă a modului în care călătorii vor planifica și experimenta vacanțele, cu un accent puternic pe personalizare, tehnologie și bunăstare. Printre principalele tendințe identificate se numără: (1) Integrarea consultațiilor de tip asistenți virtuali AI – până în 2030, se preconizează că agenții virtuali vor juca un rol esențial în planificarea călătoriilor; (2) Popularitatea în creștere a călătoriilor care includ multiple destinații, pentru experiențe variate, explorarea diverselor culturi și peisaje într-o singură vacanță; (3) Creșterea interesului pentru facilități de bunăstare și sănătate – ofertele de wellness, spa, yoga și experiențele de tip mindfulness vor atrage tot mai mulți turiști; (4) Dezvoltarea platformelor sociale ca instrumente de alegere a destinațiilor, cu includerea de funcții pentru rezervare directă; (5) Inovație și tehnologii de realitate virtuală, utilizate ca element central în îmbunătățirea experiențelor turistice și în explorarea și planificarea călătoriilor.