Un articol de Daniel Bulin
Turismul în schimbare. Un studiu recent arată că industria turismului european se confruntă cu schimbări semnificative în comportamentul și bugetele călătorilor, influențate de presiunile economice și nevoia de flexibilitate. Rezultatele arată că între 39% și 48% dintre călători nu și-au modificat bugetele de călătorie pentru 2025, menținându-și cheltuielile prognozate la nivelul anterior. Conform analizei, călătorii caută opțiuni care să le permită modificarea sau anularea rezervărilor fără penalități majore, iar prin urmare, se manifestă o creștere a interesului pentru asigurările de călătorie care acoperă diverse scenarii neprevăzute. În acest context, oferirea de rezervări rambursabile și opțiuni de asigurare devine esențială pentru atragerea călătorilor precauți. De remarcat și faptul că marile companii aeriene au reușit să mențină o retenție mai puternică a clienților comparativ cu hotelurile, ceea ce subliniază necesitatea ca hotelurile să își adapteze programele de loialitate, ce trebuie să ofere recompense personalizate și experiențe unice pentru a menține interesul călătorilor.
Transformarea digitală. Inteligența artificială (AI) transformă industria turismului în prezent, perturbă practicile tradiționale, schimbă cerințele turiștilor și obligă companiile la inovare. Conform unei analize publicate de Tourism Review, se estimează că AI va deveni un instrument esențial în furnizarea de experiențe personalizate, cele cinci tendințe semnificative în domeniul AI care redefinesc turismul anul acesta fiind: personalizarea prin AI generativă, dezvoltarea de adevărați concierge virtuali – asistenți bazați pe AI, programe de generare de videoclipuri – instrumente care transformă domeniul creativ, creșterea automatizării, care va îmbunătăți experiența clienților.
Provocarea sustenabilității. Un articol publicat de Skift arată că industria turismului se confruntă cu provocări majore legate de sustenabilitate, în special privind reducerea emisiilor. Deși există eforturi și angajamente în acest sens, se estimează că amprenta de carbon a sectorului turistic va continua să crească, ceea ce evidențiază o discrepanță între obiective și realitate. În acest context, sunt necesare acțiuni mai ferme și măsuri concrete pentru sustenabilitate, precum implementarea efectivă a strategiilor de reducere a emisiilor și alinierea politicilor și obiectivelor declarate cu practica reală.
Turismul românesc în 2024. Potrivit datelor publicate de Institutul Național de Statistică (INS), anul 2024 a adus o creștere cu 4,5% a numărului de turiști care au ales să își petreacă vacanțele în România, structurile de primire turistică înregistrând 14,3 milioane de sosiri, majoritatea turiștilor (83,3%) fiind români. De asemenea, numărul nopților petrecute în unitățile turistice s-a ridicat la peste 30 de milioane, reflectând o creștere cu 3,5% față de anul 2023. Prin urmare, sejurul mediu în spațiile de cazare a fost de 2,1 zile, în timp ce indicele de utilizare netă a capacității de cazare turistică s-a ridicat la doar 30,9%, o creștere nesemnificativă, cu 0,2 puncte procentuale comparativ cu 2023. Cei mai numeroși turiști străini au provenit din Germania (240,4 mii de persoane), urmați de cei din Italia (213,5 mii de persoane) și Israel (151,5 mii de persoane). În contextul integrării parțiale în spațiul Schengen (cu efecte și asupra măsurării statistice), România a fost vizitată de aproape 13,4 milioane de turiști străini, sosirile fiind înregistrate la punctele de frontieră, majoritatea vizitatorilor optând pentru transportul rutier (82,1%). Totalul plecărilor turiștilor români peste granițe s-a ridicat la peste 16 milioane, cele mai folosite mijloace de transport fiind cel rutier (74,3%) și cel aerian (24,9%).
Transportul aerian în creștere. Asociația Internațională de Transport Aerian (IATA) a raportat o creștere semnificativă de 10% a cererii globale de pasageri în ianuarie 2025 față de ianuarie 2024. Cererea internațională de pasageri a crescut semnificativ, cu 12,4% față de anul precedent, în timp ce capacitatea a crescut cu 8,7%. Călătoriile interne au înregistrat, de asemenea, creșteri, cererea majorându-se cu 6,1%, iar capacitatea cu 4,5%. Asia-Pacific este performera regională, cererea internațională majorându-se cu 21,8%, iar capacitatea crescând cu 16,5%. În Europa, companiile aeriene au raportat o creștere a cererii de 8,6%, capacitatea mărindu-se cu 6,2%, în timp ce în America de Nord s-a înregistrat o creștere a cererii de 3,8%, capacitatea majorându-se cu 0,6%. Un sondaj realizat în noiembrie 2024 a arătat că 94% dintre călători intenționează să mențină sau să crească numărul călătoriilor în anul următor; peste 95% dintre pasageri s-au declarat mulțumiți de serviciile companiilor aeriene, aproape 80% consideră că transportul aerian oferă un raport calitate-preț bun, iar 70% preferă să plătească cel mai mic tarif și să adauge servicii suplimentare la nevoie.