România a șocat întreaga Europă cu un sistem de pensii complet inechitabil, în care unii la 40 de ani se pot retrage din funcții cu o pensie de nabab, fără să fi contribuit deloc la buegtul asigurărilor sociale, în timp ce alții după o viață de muncă nu primesc bani nici pentru a-și putea achita medicamentele.
Guvernul Ciolacu are planuri mari legat de acest subiect. Noul premier anunța că nu se va lăsa până când nu va rezolva problema pensiilor speciale. Mai exact fiecare să primească atât cât a muncit. Acum ajuns la putere, pare că și-a cam schimbat opinia.
Marius Budăi, ministrul PSD al muncii vorbește despre o vârsta standard de pensionare de 65 de ani, dar și de faptul că un echilibru în sistem se va întâmpla în timp. Ori acest în timp în limbaj politic înseamnă mai degrabă niciodată.
„Toată această perioadă tranzitorie înseamnă și respectarea protecției asupra unei decizii ale Curții Constituționale, dar înseamnă și o respectare a independenței sistemelor și mai ales, o posibilitate de a lăsa perioada de tranziție astfel încât să nu existe bulversări mari, fie în sistemul de Apărare Ordine Publică, și siguranța Națională sau în Justiție.
Acestea sunt lucruri care îndreaptă sistemul către un sistemul contributiv și se va ajunge să avem și vârstă de pensionare crescută la 65 de ani, dar și raportarea la întreaga perioadă a veniturilor”, a declarat Marius Budăi.
Ministrul Muncii a vorbit și despre creșterea vârstei de pensionare, la 65 de ani.
„Creștem vârsta de pensioare pentru toate categoriile, la 65 de ani. Nu exista din partea Ministerului Muncii niciun jalon ratat. Toate cererile de plată sunt în termen. Nu există niciun jalon ratat, la fel cum nu există nicio restanță în implementarea PNRR.
Îmi asum ca până la sfârșitul anului, hub-ul de servicii va fi implementat. Angajare de personal suplimentar, însă, cu siguranță se va face o analiză pe fiecare minister și să facem această realocare eficientă. Dacă nu, vedem ce soluții avem”, a mai spus Marius Budăi.