News

Vine prăpădul pentru românii care au case, terenuri, ori apartamente proprietate personală. Apare E-Proprietatea mai devreme? Cum se va stabili chiar și prețul locuințelor, nu doar impozitul

Vine prăpădul pentru românii care au case terenuri ori apartamente proprietate personală. Apare E-Proprietatea mai devreme Cum se va stabili chiar și prețul locuințelor nu doar impozitul

Despre e-Proprietatea s-a tot vorbit și știm deja că sistemul se va implementa din 2026. Sunt însă zvonuri care spun că autoritățile ar putea face schimbări mai devreme.

Încă de anul trecut știm că Guvernul are în plan nou cadru fiscal pentru proprietățile imobiliare, prin programul e-Proprietatea. Practic se dorește introducerea unei taxe bazate pe valoarea reală de piață a acestora.

Modificarea legislativă vine ca o lovitură însă pentru cei care au case, terenuri, ori apartamente proprietate personală. Mai exact, impozitele vor fi mai mari în unele cazuri.

Cel mai bun exemplu este o locuință din Capitală. Dacă o persoană achită un impozit anual de 300 de lei, atunci de anul viitor, odată cu implementarea e-Proprietatea, impozitul ar putea deveni dublu, în funcție de zona în care se află apartamentul.

Zvonurile spun că autoritățile vor să implementeze mai devreme măsura, astfel încât proprietarii să plătească sumele corecte, în funcție de proprietatea deținută, implicit de locație.

Ce schimbări aduce e-Proprietatea

Un lucru este cert și anume că statul român va împărți fiecare oraș în zone fiscale distincte, pe baza cărora se va determina valoarea proprietăților.

Cum va funcționa însă e-Proprietatea? Până la noi reglementări și decizii oficiale, platforma e dezvoltată de Ministerul Finanțelor și practic e un sistem bazat pe inteligență artificială, care va colecta și analiza informații din surse oficiale, precum cadastru, ANAF și registrele notariale.

Prin intermediul platformei vor fi făcute estimări precise ale valorii imobilelor, iar impozitul va fi calculat în funcție de aceste date.

„Prin reevaluarea activelor imobiliare conform valorilor de piață, unii proprietari se vor confrunta cu taxe mai mari, ceea ce ar putea determina o parte dintre ei să-și vândă imobilele pentru a evita costurile fiscale ridicate.

Acest lucru va genera o creștere a ofertei de locuințe și ar putea duce la o corecție a prețurilor, făcând piața mai accesibilă pentru cumpărători”, a explicat Valentin Anghel, specialist în brokeraj de credite, pentru Agerpres.

Carmen Ciotic a lucrat mai bine de doi ani la VoceaBanilor.ro. Este pasionată de scris încă din copilărie și chiar dacă nu a terminat Jurnalismul, ci Facultatea de Sociologie adoră să fie redactor. citește mai mult
Articole recomandate