News

Vine prăpădul pentru milioane de români. Veniturile care vor fi impozitate după alegeri. Va fi dezastru (SURSE)

Vine prăpădul pentru milioane de români. Veniturile care vor fi impozitate după alegeri. Va fi dezastru SURSE

Guvernul României, condus de premierul Marcel Ciolacu, explorează posibilitatea introducerii unor praguri de impozitare pentru veniturile excepționale.

Premierul a subliniat, într-o întâlnire recentă, că majorarea TVA-ului nu este o soluție viabilă pentru a suplimenta bugetul, deoarece aceasta ar contribui la creșterea inflației.

„Eu sunt socialist. Nu o să susțin niciodată creșterea TVA-ului, care înseamnă o împărțire a poverii și la cei cu venituri mari și la cei cu venituri mici. Mai mult, o mărire cu un punct procentual a TVA duce la o mărire a inflației cu 0,5% de a doua zi,” a declarat premierul.

Impozitarea veniturilor excepționale nu este o idee nouă pentru premierul Ciolacu. El a susținut această abordare încă din ianuarie 2023, argumentând că în perioade de criză economică sau de pandemie, este echitabil ca cei care obțin profituri extraordinare să contribuie suplimentar la bugetul de stat.

„Nu există să ai venituri excepţionale şi statul să nu ţi le impoziteze suplimentar pe perioada cât timp ai aceste venituri suplimentare,” a declarat Ciolacu.

Ce sunt veniturile excepționale

Conform surselor HotNews.ro, veniturile excepționale vizate pentru impozitare ar putea include, de exemplu, câștigurile obținute din revânzarea unor terenuri la prețuri mult mai mari decât cele de achiziție.

Pragurile de impozitare urmează să fie stabilite prin analize ale Băncii Mondiale, instituție care va oferi suport tehnic pentru implementarea măsurii.

Creșterea TVA-ului va trebui evitată

În timp ce guvernul explorează diverse scenarii pentru reformele fiscale, inclusiv posibilitatea unei creșteri a TVA-ului la 21% sau 22% și majorarea impozitului pe venit de la 10% la 16%, premierul Ciolacu rămâne ferm pe poziția că orice creștere a TVA-ului ar trebui evitată.

Potrivit unui raport al UniCredit, este probabilă o creștere a TVA-ului în viitor, având în vedere presiunile bugetare și necesitatea de a reduce deficitul bugetar la aproximativ 5% din PIB până în 2025.

De asemenea, conform experților economici, autoritatea fiscală (ANAF) va avea nevoie de încă un an pentru a se pregăti pentru trecerea la un sistem de impozitare progresivă pe venit, cu implementare probabilă în 2026.

Bogdana Costin abia a terminat studiile Facultății de Jurnalism și este la prima experiență în media. Este foarte pasionată de scris și își dorește să vină cu plus valoare pentru cititorii ... citește mai mult
Articole recomandate