Cardurile sociale au fost trimise românilor cu venituri mici pentru a-i ajuta să treacă cu brio de problemele financiare. În prezent se oferă câte 250 de lei o dată la două luni, dar din anul 2025 suma va fi redusă la 125 de lei o dată la șase luni.
Aceste carduri sunt nominale, adică fiecare card este destinat unei singure persoane. De aceea, ele pot fi folosite doar de către cei ai cărui nume este trecut pe card.
În cazul în care beneficiarul cardului social nu se poate deplasa, cardul poate fi dat unei persoane apropiate care să-i achiziționeze produsele necesare.
Această persoană va mai avea nevoie și de buletinul beneficiarului de cardului social pentru a nu se considera că acesta a fost furat.
Autoritățile au impus și câteva reguli cu privire la cardurile sociale pentru ca beneficiarii să nu profite de pe urma lor.În primul rând, cardurile nu pot fi folosite pentru achiziționarea altor produse, decât cele alimentare sau pentru mese calde.
În plus, este interzis ca beneficiarii să vândă cardurile pe care le-au primit de la stat. Up România, una dintre companiile care au emis aceste carduri, le amintește beneficiarilor că nu pot retrage banii aflați în cont. Atunci când beneficiarul dorește să plătească, o va face direct cu cardul la POS-ul comerciantului.
a) pensionarii sistemului public de pensii, pensionarii aflaţi în evidenţa caselor de pensii sectoriale şi beneficiarii de drepturi acordate în baza legilor cu caracter special, plătite de casele teritoriale de pensii/casele de pensii sectoriale, ale căror venituri lunare realizate sunt mai mici sau egale cu 2.000 lei, sumă mărită la 2210 lei după recalcularea pensiilor.
b) persoanele – copii şi adulţi – încadrate în grad de handicap grav, accentuat sau mediu, ale căror venituri lunare proprii realizate sunt mai mici sau egale cu 2.000 lei;
c) familiile cu cel puţin 2 copii în întreţinere ale căror venituri lunare realizate pe membru de familie sunt mai mici sau egale 675 lei;
d) familiile monoparentale ale căror venituri lunare realizate pe membru de familie sunt mai mici sau egale cu 675 lei;
e) familiile şi persoanele singure care au stabilit dreptul la ajutorul de incluziune, în condiţiile Legii nr. 196/2016 privind venitul minim de incluziune, cu modificările şi completările ulterioare;
f) persoanele fără adăpost astfel cum acestea sunt reglementate potrivit prevederilor legale în vigoare.