News

Se schimbă tichetele de masă și de vacanță. Noile măsuri anunțate de Guvern. Este valabil pentru toți angajații

Se schimbă tichetele de masă și de vacanță. Noile măsuri anunțate de Guvern. Este valabil pentru toți angajații

Un nou proiect de lege, aflat în prezent în dezbaterea Senatului, propune eliminarea impozitelor și contribuțiilor sociale pentru tichetele de masă, creșă și cultură, precum și pentru voucherele de vacanță.

Dacă va fi adoptat, acest proiect ar putea aduce modificări semnificative în regimul fiscal al biletelor de valoare, cu scopul de a stimula consumul intern și turismul, și de a reduce presiunea financiară asupra angajaților.

Proiectul prevede următoarele scutiri fiscale:

Tichete de masă și vouchere de vacanță: Scutirea de impozitul pe venit (10%) și de contribuția pentru asigurările sociale de sănătate (CASS, 10%). CASS a fost aplicată pentru aceste bilete de valoare începând cu 1 ianuarie 2024, dar propunerea legislativă dorește să elimine această contribuție.

– Tichete de creșă și cultură: Scutirea de impozitul pe venit.

În prezent, doar tichetele cadou ar rămâne impozitate, cu aplicarea impozitului pe venit și a contribuțiilor sociale, dar numai în cazul în care valoarea depășește 300 de lei sau sunt acordate cu ocazii care nu sunt scutite de taxe, cum ar fi Paștele, Crăciunul, Ziua Femeii și Ziua Copilului.

Impactul preconizat

  • Atractivitatea crescută a biletelor de valoare: Eliminarea impozitelor și a CASS-ului ar putea face aceste bilete mai atractive pentru angajatori și angajați, stimulând utilizarea acestora pe scară mai largă. În plus, această măsură ar putea conduce la:
    -Creșterea consumului intern: Prin încurajarea cheltuielilor în țară.
    – Promovarea turismului intern: Datorită voucherele de vacanță scutite de taxe.
    – Sprijinirea sectorului cultural: Prin scutirea biletelor de cultură de impozite.
  • Beneficiile pentru angajați: Scutirea impozitului pe venit și a CASS-ului pentru biletele de valoare ar însemna o creștere efectivă a veniturilor angajaților, compensând în parte alte cheltuieli care au crescut recent.

Pentru ca propunerea legislativă să devină lege, aceasta trebuie să fie adoptată de Parlament, promulgată prin decret prezidențial și publicată în Monitorul Oficial.

Bogdana Costin abia a terminat studiile Facultății de Jurnalism și este la prima experiență în media. Este foarte pasionată de scris și își dorește să vină cu plus valoare pentru cititorii ... citește mai mult
Articole recomandate