Anul 2025 este foarte bogat în zile libere, doar că unele pică în weekend din păcate, astfel că practic anulează posibilitatea unor minivacanțe. Așa se întâmplă de exemplu cu 1 iunie, de Ziua Copilului, care va fi duminica în acest an. Dar vestea bună este că începutul de vară vine oricum cu o perioadă de relaxare.
Mai exact, anul acesta Rusaliile pică pe 8 iunie, oferindu-le românilor o minivacanță de trei zile, având în vedere că și 9 iunie (a doua zi de Rusalii) este zi liberă legală. Minivacanța va fi pe 7, 8 și 9 iunie.
Sărbătoarea Rusaliilor, cunoscută și sub numele de Cincizecime sau Pogorârea Sfântului Duh, este prăznuită la 50 de zile după Paște și marchează întemeierea Bisericii creștine.
În 2025, Paștele Ortodox va fi sărbătorit pe 20 aprilie, la fe ca și Paștele Catolic care va fi pe 20 aprilie. Și luna aprilie vine așadar cu zile libere.
Zilele libere legale pentru Paștele Ortodox în România sunt:
Vinerea Mare – 18 aprilie 2025
Prima zi de Paște – 20 aprilie 2025 (duminică)
A doua zi de Paște – 21 aprilie 2025 (luni)
Aceste zile sunt nelucrătoare conform Codului Muncii.
Rusaliile sunt o sărbătoare creștină importantă, celebrată la 50 de zile după Paște, marcând coborârea Duhului Sfânt asupra apostolilor. În funcție de tradițiile religioase, Rusaliile sunt cunoscute și sub denumirea de Cincizecime.
În creștinism, Rusaliile simbolizează întemeierea Bisericii și începutul misiunii apostolilor de a răspândi Evanghelia. Potrivit Faptelor Apostolilor (cap. 2, Noul Testament), în ziua Cincizecimii, apostolii au primit darul vorbirii în limbi și au început să propovăduiască învățăturile lui Iisus, fiecare în limba celor care îi ascultau.
Rusaliile sunt asociate cu diverse tradiții populare, unele având influențe păgâne:
Dansul Călușarilor – un dans ritualic considerat protector împotriva spiritelor rele.
Evitarea muncii – Se crede că cine lucrează în această zi poate fi pedepsit de „Iele” sau „Rusalii”, spirite feminine mitologice.
Ramuri de tei, nuc sau pelin – Se pun la porți, ferestre sau la icoane pentru a proteja gospodăria de rele.
Sărbătoare cu interdicții – În unele regiuni, oamenii nu au voie să meargă la fântână sau în pădure, pentru a evita întâlnirea cu spiritele Rusaliilor.