News

Se dau 10 zile libere în plus pentru toți angajații de la stat sau privat! Ce fel de cerere trebuie depusă pentru asta. S-a dat lege

Se dau 10 zile libere în plus pentru toți angajații de la stat sau privat Ce fel de cerere trebuie depusă pentru asta. S-a dat lege

Actualizările aduse Codului Muncii în 2024 aduc o veste bună pentru angajați, oferindu-le posibilitatea de a beneficia de 10 zile libere în plus.

Aceste zile sunt acordate pentru situații neprevăzute de urgență în familie. Această schimbare, introdusă prin Legea nr. 283/20203, le acordă salariaților dreptul de a lipsi de la locul de muncă în cazul unor situații grave provocate de boli sau accidente, cu condiția ca perioada de absență să nu depășească 10 zile lucrătoare într-un an calendaristic.

În temeiul acestor actualizări, angajații sunt protejați de lege în cazul unor urgențe familiale, dar sunt obligați să prezinte dovezi clare referitoare la natura urgenței pentru a justifica absența lor. În caz contrar, absențele vor fi consemnate în Registrul General de Evidență a Salariaților.

Este important de menționat că, deși concedierea unui salariat în timpul acestei perioade este interzisă prin lege, atât angajatul, cât și angajatorul trebuie să ajungă la un acord privind modalitatea de recuperare a zilelor de absență. Prin urmare, angajatul are obligația de a recupera zilele în care a lipsit și trebuie să-și reia programul de lucru conform întocmirii, conform BZI.

Concediile pe care le pot lua angajații într-un an

În ceea ce privește concediul de odihnă, Codul Muncii garantează dreptul tuturor salariaților la concediu de odihnă anual plătit, conform Articolului 144. Acest drept nu poate fi cedat, renunțat sau limitat conform prevederilor Articolului 144 (2).

De asemenea, conform Articolului 146, concediul de odihnă trebuie efectuat în fiecare an. În cazul în care un salariat nu poate efectua concediul de odihnă integral sau parțial din motive justificate, angajatorul este obligat să acorde concediul neefectuat într-o perioadă de 18 luni începând cu anul următor celui în care a fost acordat dreptul la concediu. Compensarea financiară a concediului neefectuat este permisă doar în cazul încetării contractului individual de muncă, conform Articolului 146 (3).

Bogdana Costin abia a terminat studiile Facultății de Jurnalism și este la prima experiență în media. Este foarte pasionată de scris și își dorește să vină cu plus valoare pentru cititorii ... citește mai mult
Articole recomandate