Pe 1 septembrie 2024 a intrat în vigoare Legea 360/2023, adică noua lege a pensiilor care stabilește practic că stagiul de cotizare contributiv devine cel mai important factor în acordarea drepturilor de pensie. Vechimea în muncă este și ea răsplătită, dar sumele cele mai mari le vor primi cei care au cotizat cel mai mult la sistemul de pensii.
Modificările aduse la noua lege a pensiilor prevăd și apariția punctelor de stabilitate pentru perioadele de cotizare care depășesc 25 de ani, însă unele tipuri de stagii nu mai sunt luate în calcul.
Ministrul Muncii, Simona Bucura Oprescu a explicat în cadrul unei intervenții la Antena 3 CNN că legislația actuală are drept scop principal rezolvarea inechităților din sistem și chiar dacă unii sunt acum nemulțumiți, în timp vor vedea că modul de calcul este cel mai corect din tot ce s-a întâmplat până acum.
Stagiul minim de cotizare trebuie să fie de minim 15 ani pentru a putea primi pensie. Deci practic vechimea în muncă sub acest număr de ani nu ajută la nimic. Pot exista situații în care cineva care a muncit 16 ani de exemplu să aibă o pensie mai mare decât cineva care a lucrat 40 de ani. Asta numai dacă a avut un salariu foarte mare și a contribuit masiv la sistemul de pensii.
„Legea pensiilor reflectă contributivitatea. Dovada pentru ceea ce spun este cea mai mare pensie din România din sistemul public de pensii, care este a unui asigurat social, a unui contribuabil care a cotizat timp de 18 ani la sistemul public de pensii. A cotizat 18 ani, a avut venituri mari, veniturile reflectă contribuţia de asigurări sociale şi are cea mai mare pensie din România.
Repet, fie că discutăm de o persoană cu 18 ani stagiu de cotizare, fie că discutăm de o persoană cu 25-35 de ani stagiu de cotizare, depinde în primul rând, pentru că ponderea cea mai mare o au punctele de contributivitate care reflectă veniturile pe care pensionarul le-a avut. Apoi avem sigur punctele de stabilitate, care se adaugă pentru a răsplăti munca şi perioadele lungi de cotizare, astfel încât să avem predictibilitate şi stabilitate în sistemul public de pensii.
Acestea se dau pentru perioadele efectiv lucrate, doar pentru stagiile direct contributive, după 25 de ani de cotizare. Adică, ai muncit între 25-30 de ani vei avea 0,5 puncte suplimentare, ai muncit între 30-35 de ani vei avea 0,75 puncte suplimentare”, a spus Simona Bucura Oprescu, ministrul Muncii la Antena 3 CNN.