News

Revine problema Schengen! În cât timp ar urma să adereze România cu toate frontierele? Cine se mai opune de data aceasta. Este revoltător

Revine problema Schengen În cât timp ar urma să adereze România cu toate frontierele Cine se mai opune de data aceasta. Este revoltător

România și Bulgaria se străduiesc de mulți ani să adereze la spațiul Schengen și până acum statele care s-au opus nu au oferit niciun argument real pentru care blochează acest proiect. Deși Klaus Iohannis promisese că în mandatul său lucrurile se vor rezolva, opoziția Austriei a venit ca o mare surpriză pentru el. Totodată a fost și un eșec al diplomației țării noastre.

În prezent, România și Bulgaria au fost primite în spațiul Schengen, dar doar cu frontierele aeriene. Un pas important, dar nu suficient. Ministrul Afacerilor Interne, Cătălin Predoiu a fost întrebat de această situație și i s-a cerut să dea un termen legat de aderarea totală.

„Uitându-ne la precedente, nu a existat nicio situaţie în care un stat membru Schengen să intre parţial cu una sau două frontiere şi să întârzie foarte mult intrarea cu cea de a treia frontieră. (…) Peste un an, de exemplu (n.r. ar putea intra România definitiv în Schengen).

Nici nu sunt astfel de precedente, deşi au fost situaţii. România nu este singurul sau primul stat care intră în spaţiul Schengen etapizat, mai întâi cu o parte din frontieră şi apoi complet. Nu suntem primul stat, dacă nu mă înşel, chiar şi Austria a experimentat acelaşi gen de aderare şi experienţa practică arată că procesul este ireversibil, odată intrat. Deci, faţă de anul trecut, suntem, da, mai bine plasaţi”, a explicat Predoiu.

Țările care vor să țină România și Bulgaria cât mai departe de Schengen

Austria a continuat să se opună permanent acestui proiect și nici în prezent oficialii nu și-au dat acordul total pentru aderare. Practic au fost forțați să accepte, însă vor depune mari eforturi să întârzie finalizarea procesului. Mai mulți experți consideră că Austria face jocurile Rusiei și de aceea încearcă să țină departe cele două state.

Și Olanda a fost un dușman al țării noastre timp de mulți ani pe acest subiect, însă acum oficialii și-au dat acordul pentru aderarea la spațiul Schengen, chiar dacă s-au opus în ceea ce privește Bulgaria.

„În acelaşi timp, sunt alegeri în multe state europene, inclusiv în România, dar acum sunt în România, sunt şi în alte state care ridică toate discuţii politice, probleme politice, probleme de poziţionări. Olanda a avut recent alegeri, are un nou guvern. Acesta urmează să îşi poziţioneze opiniile faţă de diverse dosare în perioada următoare.

Să nu uităm că nu suntem singuri în acest proces, este şi Bulgaria, deci sunt o serie de variabile pe tabla de şah a acestui dosar, care nu ţin de Ministerul de Interne român, ţin de un întreg context politic electoral, instituţional, la nivel de Comisie, la nivelul statelor membre şi lucrurile sunt în permanentă dinamică. Evident că eu am în vedere toate aceste aspecte şi pe zona de minister de Interne nu omit niciun fel de acţiune diplomatică ce ne-ar putea aduce puncte şi argumente în acest proces complet”, a mai declarat Predoiu.

Anca Andrei este o jurnalistă cu multă experiență și a lucrat la cele mai mari publicații din România, mai întâi ca redactor, iar ulterior a devenit redactor șef.Și-a început cariera în ... citește mai mult
Articole recomandate