Ar putea urma probleme mari la plata pensiilor. Sunt pensionari care deși au cotizat sume mari, s-ar putea să nu se bucure de ele și la bătrânețe.
Pensiile au înghețat în 2025, iar la fel și salariile. Deși pensionarii se bucurau că o să primească mai mulți bani, s-ar părea că promisiunile făcute de Guvern și calculele nu au fost similare.
Și totuși veștile proaste nu se opresc doar aici. Ce nu știu mulți angajați, dar și pensionari este faptul că în realitate, sistemul public de pensii din România se confruntă cu mari probleme din cauza schimbărilor demografice.
Ce înseamnă asta și cum pot fi afectați cei care cotizează chiar acum pentru pensie? În primul rând dacă nu vor fi găsite soluții concrete, pensiile ar putea fi mai mici în următoarea perioadă.
Vizați nu sunt actualii pensionari, ci actualii angajați, adică tinerii de astăzi. Sistemul de pensii e la un pas de faliment, iar dacă autoritățile nu fac ceva, atunci scenariul pentru viitor este unul sumbru.
Analiștii CFA se tem că vor crește cheltuielile publice, iar populația îmbătrânește. Astfel, sunt șanse mari să nu mai fie suficienți bani în momentul în care unii români se vor pensiona.
„Creșterea cheltuielilor publice pentru pensii din cauza îmbătrânirii populației este de așteptat să fie atenuată prin reducerea ratelor beneficiilor, pensionarea mai târzie și alte efecte structurale ale pieței muncii.
Analizând cheltuielile cu pensiile în detaliu, dinamica poate fi descompusă în patru componente principale: raportul de dependență, raportul de acoperire, rata beneficiului și efectele pieței muncii”, au precizat pentru sursa citată analiștii CFA România.
Scenariile vizează evoluția sistemului de pensii până în 2070. Există totuși soluții, sau viitorii pensionari nu vor mai avea ce să facă?
Conform specialiștilor, creșterea ar putea fi partial compensata prin majorarea varstei de pensionare si reducerea ratelor beneficiilor. De asemenea, reformarea Pilonului II si III de pensii ar putea fi o soluție.
„O rată mai mică de înlocuire sugerează că viitoarele generații de pensionari vor trebui să se bazeze mai mult pe economii personale, pensii private sau alte surse de venit pentru a menține un nivel de trai rezonabil după retragerea din activitate”, mai subliniază analiștii CFA România.