Se mai recalculează pensiile, sau nu? Marius Budăi vine cu niște detalii interesante. Cine e vizat de recalcularea pensiilor și cine sunt pensionarii care nu vor înregistra modificări în ceea ce privește veniturile actuale?
Ministrul Muncii, Marius Budăi, a vorbit despre pensiile speciale, recalcularea acestora, dar și procentul cu care acestea vor scădea. Printre altele, el a spus clar ce scăderi se fac, dar și în ce manieră.
Astfel, pentru a nu exista niciun fel de confuzie, conform ministrului, nicio pensie nu trebuie să depășească salariul încasat pe timpul activității. Se aplică o impozitare de 10 până la 15%, în funcție de fiecare caz.
Totodată, ministrul a explicat și sumele pentru care se face impozitarea, astfel încât inechitățile să poată să fie eliminate.
”Primul aspect care aspect vine din recalculare, astfel încât nicio pensie să nu depășească salariul. Iar, tot în acest caz va fi aplicată și impozitarea cu 15% a sumei necontributive, care trece de valoarea de salariul mediu net pe economie, adica 4.000 de lei.
Ce depășește 4.000 de lei va fi impozitat cu 15%. Așa cum ce depășește 2.000 de lei se impozitează cu 10%, iar sub 2.000 de lei nu se impozitează”, a explicat Marius Budăi, ministrul Muncii într-un interviu acordat la România Tv.
Ce pensii nu se mai recalculează? Potrivit ministrului, recalcularea pensiilor se aplică doar în cazul celor acre depășesc salariul în activitate. Această acțiune nu se face retroactiv.
Astfel, un pensionar care încasează ”pensia corectă” nu va fi supus recalculării pensiei și va rămâne la veniturile pe care le încasa i până acum.
”Nu facem calcule, pentru că nu avem normele de aplicare. Ele nu vor putea modifica legea și aș vrea să nu se mai speculeze pe acestă temă. Normele de aplicare nu pot adauga la lege”, a mai spus Budăi, pentru sursa citată.