METEO. România se pregătește de război, un război cu natura dezlănțuită, care a făcut deja pagube uriașe în țările vecine. În Ungaria, inundațiile au fost masive și apa a ajuns chiar până pe treptele Parlamentului. Viitura provocată de cantitatea de apă mult prea mare de pe Dunăre este așteptată și în România zilele următoare.
Autoritățile au modificat data. Inițial ar fi trebuit să se întâmple mai devreme, dar acum ministrul Mediului a anunțat că 30 septembrie sau 1 octombrie va fi pericol maxim. Vremea o va lua complet razna.
„Vârful acestei viituri estimăm că se va întâmpla cu o zi întârziere, respectiv 30 septembrie sau 1 octombrie. Debitele maxime pe sectorul românesc al Dunării ar putea atinge valori de 9000-9500 mc/s”, spune Mircea Fechet, Ministrul Mediului, pentru Observator News.
Veștile groaznice nu se opresc aici: ciclonul Ashley va lovi ţara noastră când debitul fluviului se va tripla. Furtuna va aduce ploi torenţiale de până la 100 de litri pe metru pătrat în 48 de ore, deci situația se anunță și mai dramatică.
„Această creștere pe teritoriul românesc va însemna că apa va ajunge până la baza digurilor, cu o creștere de aproximativ 50 de centimetri față de prognozua iniţială”, adaugă Mircea Fechet, Ministrul Mediului.
„Există nişte puncte critice unde ne-am mobilizat. În zona Oltului se va construi o linie de panouri să protejăm localitatea Islaz. Consolidoarea unor sectoare de drum, pot fi afectate porturile. Mai degrabă furtunile vor crea probleme”, spune Sorin Randaşu, director departamentul pentru Situaţii de Urgenţă Apele Române, conform Observator.
Hidrologii spun că pericolul cel mai mare se anunţă pe râurile Jiu, Olt, Argeş şi afluenţii lor şi se pregătesc să dea avertizări de inundaţii cod roşu. Până atunci, cursul Dunării este întârit şi monitorizat permanent. Prognoza ANM este înspăimântătoare pentru că anunță ploi, inundații și vijelii începând de duminică în mare parte din țară, începând de sâmbătă. Duminică, 29 septembrie, pe la ora 20 și Capital ar urma să fie lovită.
„Am convocat comitetul de Situaţii de Urgenţă pentru a adopta o hotărâre cu măsuri de natură să prevină orice posibilă consecinţă negativă a locuitorilor din Constanţa ca urmare a creşterii debitelor. Am solicitat spaţii de evacuare, să nu fie nevoie de corturi. Inventarierea tuturor persoanelor care au anumite probleme şi nu se pot evacua singure”, spune Silviu Coşa, prefectul Constanţa.