News

METEO. După câteva zile de primăvară, vina iar urgia peste România. De când se va schimba vremea radical. Prognoza ANM a fost modificată

METEO. După câteva zile de primăvară vina iar urgia peste România. De când se va schimba vremea radical. Prognoza ANM a fost modificată

METEO. Săptămâna începe cu o serie de coduri galbele și portocalii de la ANM din cauza vântului care deja a creat probleme în mai multe regiuni ale țării. Totuși în partea de sud este destul de cald și pare că a venit primăvara. Vor fi și unele ploi locale în nord, vest, centru și nord-est.

Mercurul din termometre va ajunge până la 15 – 20°C în mai multe localități din țară, iar vremea va fi caldă și în următoarele zile. Se așteaptă un nou episod rece la jumătatea lunii, însă meteorologii speră ca valul polar să ocolească totuși România.

Marți, temperaturile de primăvară se vor instala în cea mai mare parte a țării. În regiunile nordice și vestice, se vor atinge în jur de 13 – 15°C, în timp ce în Muntenia, Oltenia și Dobrogea ne așteptăm la maxime mai ridicate, între 16 și 21°C. Doar joi, un front rece cu ploi se va apropia de România, dar, cel mai probabil, va afecta doar nordul extrem al țării, anunță și specialiștii de la meteoradar.ro.

În prezent, se întrevede un semnal consistent de răcire a vremii după 15 februarie. Deocamdată, e greu de spus dacă va fi doar un scurt episod rece, de natură să mai tempereze din avântul vegetației, sau un ultim asalt al iernii. În orice caz, șansele pentru ninsori și alte fenomene de iarnă încep să crească de pe la mijlocul săptămânii viitoare, mai spun cei de la meteoradar.ro.

Risc de inundații în aceste zone

Vești proaste vin de la  specialiştii Institutului Naţional de Hidrologie şi Gospodărire a Apelor (IHGA). Aceștia au instituit Codul portocaliu începând de luni, 5 februarie, ora 12:00, până marţi dimineaţa, la ora 9.00, ca urmare a precipitaţiilor prognozate, cedării apei din stratul de zăpadă şi propagării,

Acesta va afecta râurile din bazinele hidrografice: Someşul Mare – bazin superior şi afluenţii bazinului mijlociu şi inferior (judeţul Bistriţa Năsăud) şi Arieş – bazinul situat în amonte de staţia hidrometrică Câmpeni (judeţul Alba), mai precizează comunicatul de presă al INHGA.

De asemenea, este în vigoare şi codul galben, începând de luni, ora 6:00, până marţi, la miezul nopţii, pe anumite sectoare de râuri din bazinele hidrografice: Tisa, Vişeu, Iza, Lăpuş (judeţul Maramureş), Tur (judeţul Satu Mare), Someşul Mare (judeţul Bistriţa Năsăud), Someşul Mic (judeţele: Bihor şi Cluj), Crişul Repede (judeţele: Cluj şi Bihor), Crişul Negru (judeţul Bihor), Crişul Alb (judeţele: Hunedoara şi Arad), Mureş (judeţele: Harghita, Bistriţa Năsăud, Mureş, Alba, Hunedoara şi Arad), Arieş (judeţul Alba), Târnava Mică (judeţele: Harghita şi Mureş), Bega (judeţul Timiş), Timiş (judeţele: Caraş Severin şi Timiş) şi Jiu (judeţele: Hunedoara şi Gorj).

Anca Andrei este o jurnalistă cu multă experiență și a lucrat la cele mai mari publicații din România, mai întâi ca redactor, iar ulterior a devenit redactor șef.Și-a început cariera în ... citește mai mult
Articole recomandate