În România, serviciul militar obligatoriu a fost suspendat din anul 2007, odată cu aderarea țării la NATO. În anul 2024, personalul militar număra doar aproximativ 85.000 de persoane, departe de numărul dorit, 120.000. Războiul din Ucraina și ultimele evenimente internaționale a declanșat îngrijorare generală în Europa și prima țară care ia măsuri puternice pentru apărare este Polonia.
În această țară, obligativitatea armatei a fost suspendată în 2009, dar nu a fost complet abolită. În prezent, autoritățile poloneze iau măsuri pentru a-și consolida capacitățile de apărare, având în vedere contextul geopolitic actual.
Recent, prim-ministrul Poloniei, Donald Tusk, a anunțat planuri pentru implementarea unui program de instruire militară obligatorie pentru toți bărbații adulți. Scopul acestui program este de a asigura că fiecare cetățean de sex masculin să fie pregătit să devină un soldat competent în caz de conflict. Guvernul intenționează să detalieze acest plan în următoarele luni, cu obiectivul de a crește numărul total al soldaților și rezerviștilor la 500.000, față de cei 200.000 existenți în prezent.
În plus, Ministerul Apărării din Polonia a anunțat că, în perioada 3 februarie – 30 aprilie 2025, aproximativ 230.000 de tineri vor fi convocați pentru evaluare militară. Această procedură include o examinare medicală a stării fizice și psihologice și are ca scop înregistrarea în evidențele militare. Cei care nu se prezintă la convocare riscă sancțiuni, inclusiv amendă și arest, iar poliția are autoritatea de a-i conduce forțat la centrele de recrutare.
Aceste măsuri reflectă eforturile Poloniei de a-și întări securitatea națională în contextul tensiunilor regionale și al preocupărilor legate de potențiale amenințări externe.
„Chiar acum, 500 de milioane de europeni imploră 300 de milioane de americani să îi protejeze de 140 de milioane de ruşi, care nu au reuşit să învingă 50 de milioane de ucraineni timp de trei ani”, a arătat premierul polonez exprimându-şi încrederea în potenţialul european.
Polonia va încerca să obţină acces la arme nucleare şi, de asemenea, vrea să se asigure că fiecare bărbat are o pregătire militară, ca parte a unui efort de a construi o armată de 500.000 de oameni pentru a face faţă ameninţării Rusiei, a declarat vineri prim-ministrul Donald Tusk în parlament, relatează POLITICO.
Cum am precizat, armata poloneză numără în prezent aproximativ 200.000 de militari, ceea ce o face a treia ca mărime în NATO, după SUA şi Turcia, şi cea mai mare dintre membrii UE ai alianţei. Tusk a subliniat că Ucraina are o armată de aproximativ 800.000 de oameni, în timp ce Rusia are 1,3 milioane de oameni sub arme.
Polonia este deja ţara din NATO care alocă cel mai mult din PIB pentru cheltuieli de apărare – 4,7% din produsul intern brut în acest an. Tusk a declarat în parlament că bugetul ar trebui să crească la 5% din PIB – o cifră promovată de preşedintele american Donald Trump.
România este departe de Polonia ca grad de pregătire militară, dar are cea mai mare graniță cu Ucraina. Este posibil că în perioada următoare astfel de măsuri, ca armata obligatorie să apară și în România.