News

Dispare garanția de 50 de bani? Schimbare importantă la sistemul SGR. Toți românii sunt vizați

Dispare garanția de 50 de bani Schimbare importantă la sistemul SGR. Toți românii sunt vizați

Sistemul de Garanție-Returnare (SGR) ar putea trece printr-o schimbare radicală. Se mai dă sau nu garanția de 50 de bani pe care mulți români o recuperau? 

Potrivit unui nou Regulament European, statele membre ale Uniunii Europene vor fi obligate să găsească soluții pentru reciclarea și reutilizarea produselor, pentru a reduce cantitatea de deșeuri.

Unul dintre cele mai importante schimbări constă în introducerea ambalajelor „reutilizabile”. Ce înseamnă asta? Că produse precum băuturile, detergenții sau săpunul lichid vor putea fi achiziționate în recipiente care pot fi folosite de mai multe ori.

Practic respectivele recipient nu vor fi mai fi reciclate, deci nu s-ar mai da înapoi garanția de 50 de bani pe care românii o iau în prezent.

Și s-ar părea că magazinele cu suprafețe mai mari de 400 de metri pătrați vor trebui să adopte noile reglementări. Va mai dura însă până când acest lucru se va întâmpla.

Ce se întâmplă cu sistemul SGR și ce schimbări vor avea loc

Sursa citată arată că de abia începând cu 1 ianuarie 2030, magazinele mari vor fi obligate să aloce cel puțin 10% din spațiu pentru stații de reumplere, unde clienții vor putea veni cu propriile ambalaje și să le umple din nou cu produsele dorite. Scopul acestei măsuri este de a reduce cantitatea de ambalaje de unică folosință care ajung în deșeuri.

Ambalajele reutilizabile vor fi integrate și ele în sistemul de reciclare, astfel încât acestea să poată fi colectate și reintegrate în circuitul de reciclare. Conform Regulamentului, fiecare țară trebuie să își îmbunătățească propriul sistem SGR pentru a include aceste ambalaje speciale.

O veste totuși bună este că deși garanția de 50 de bani ar putea dispărea, se ia în calcul introducerea de stimulente financiare pentru persoanele care aleg să folosească recipiente reutilizabile în locul celor de unică folosință.

„Ca măsură specifică pentru prevenirea generării de deșeuri de ambalaje, statele membre trebuie să sprijine activ soluțiile de reutilizare și reumplere. Acestea trebuie să susțină implementarea unor sisteme de reutilizare și reumplere și să monitorizeze modul în care funcționează aceste sisteme, asigurând respectarea standardelor de igienă”, se menționează în preambulul Regulamentului European.

Carmen Ciotic a lucrat mai bine de doi ani la VoceaBanilor.ro. Este pasionată de scris încă din copilărie și chiar dacă nu a terminat Jurnalismul, ci Facultatea de Sociologie adoră să fie redactor. citește mai mult
Articole recomandate