News

Cumperi în prezent aceste medicamente de la farmacie fără probleme? S-a schimbat legea. De acum nu ți se vor mai da atât de simplu. Ce trebuie să faci

Cumperi în prezent aceste medicamente de la farmacie fără probleme S-a schimbat legea. De acum nu ți se vor mai da atât de simplu. Ce trebuie să faci

Ministerul Sănătății (MS) a implementat recent modificări esențiale în modalitatea de prescriere și eliberare a antibioticelor și antifungicelor de uz sistemic în România.

Prin Ordinul 63/2024, publicat în Monitorul Oficial, MS a actualizat termenul pentru eliberarea de antibiotice fără prescripție medicală în situații de urgență de la 72 la 48 de ore.

Această decizie vine în contextul eforturilor de monitorizare riguroasă a prescrierii și eliberării acestor medicamente, având ca scop controlul utilizării raționale a acestora și combaterea rezistenței la antibiotice.

Noutatea adusă de prevederile actualizate constă în faptul că, în situații de urgență medicală, farmaciștii au dreptul de a elibera anumite antibiotice și antifungice fără prescripție medicală, dar doar în cantitatea necesară pentru 48 de ore (doză de urgență). Anterior, termenul era de 72 de ore.

MS a subliniat că această eliberare de doză de urgență trebuie să fie urmată de prezentarea pacientului la medic pentru consult și obținerea unei prescripții adaptate afecțiunii sale. Farmaciile sunt obligate să înregistreze toate eliberările de astfel de medicamente și să raporteze zilnic aceste informații printr-un sistem electronic dezvoltat de Serviciul de Telecomunicații Speciale.

Printre antibioticele care pot fi eliberate direct la farmacie în doză de urgență se numără Amoxicilina, Amplicilina, Doxicilina și Oxicilina, conform listei anexate la ordin.

Prescripția medicală va fi valabilă până la ultima zi a tratamentului

De asemenea, MS a impus că prescripția medicală pentru astfel de medicamente va fi valabilă doar până la ultima zi a tratamentului indicat și poate fi eliberată fracționat numai în cadrul aceleiași farmacii, cu obligația farmaciei de a raporta zilnic acest tip de operațiuni.

Farmaciile au la dispoziție 60 de zile pentru a-și adapta sistemele informatice la noile cerințe. Ordinul 63/2024 stabilește o metodologie de monitorizare a prescrierii și eliberării antibioticelor și antifungicelor, contribuind la o evidență clară a utilizării acestor medicamente în sistemul de sănătate din România.

Prescripția medicală pentru medicamentele antibiotice și antifungice prescrise în afara sistemului de asigurări sociale de sănătate va fi detaliată conform unui tip special de prescripție specificat în ordin.

Bogdana Costin abia a terminat studiile Facultății de Jurnalism și este la prima experiență în media. Este foarte pasionată de scris și își dorește să vină cu plus valoare pentru cititorii ... citește mai mult
Articole recomandate