Marți, 11 martie, Guvernul a adoptat o ordonanța de urgență prin care erau trimiși acasă toți angajații din instituțiile publice care sunt la vârsta pensionării. O măsură luată pe negândite și fără nicio pregătire în prealabil. Decizia afecta majoritatea spitalelor, care ar fi intrat imediat în incapacitate de lucru.
La solicitările jurnaliștilor, ministrul Sănătății, Alexandru Rafila a cerut celor de la DSP să prezinte rapid o situație cu numărul personalului medical pensionar care lucrează în prezent în spitale, iar lucrurile arată foarte rău.
Ordonanța de urgență care elimină din funcții angajații aflați la vârsta pensionării va fi astfel modificată, spun surse guvernamentale, citate de Digi24,
Mai exact se va aplica o prorogare a acestei ordonanțe, iar termenul va fi aplicat la finalul anului, 31 decembrie, potrivit unor surse guvernamentale. Ce se va întâmpla în acest timp?
Din informațiileDigi24, vor fi scoase posturi la concurs acolo unde este nevoie, pentru că aceasta este problema cea mai mare, mai ales în zona de sănătate și în zona de educație, pentru că sunt spitale sau școli în care nu s-au mai scos posturi la concurs. Dacă s-ar aplica legea, oamenii care sunt la vârsta pensionării sau deja pensionați și care au rămas în post ar trebui să plece imediat.
La finalul 2025 am putea să vedem o modificare cu excepții scoase din lege, iar spitalele unde nu sunt suficienți medici sau școlile fără suficienți profesori să poată în continuare să păstreze acești oameni aflați la vârsta pensionării.
Ordonanța care a fost deja publicată afecta personalul contractual din toate instituțiile publice, dar cel mai grav afectate erau cele din sistemul sanitar.