News

Ai primit această factură de la DIGI, RCS RDS? NU o plăti, nu este legal. Verifică mai întâi aceste date

Ai primit această factură de la DIGI RCS RDS NU o plăti nu este legal. Verifică mai întâi aceste date

În prezent sunt milioane de români care au contracte cu DIGI, RCS RDS, fie pentru cablu și internet, fie pentru telefonie mobilă. Compania s-a dezvoltat imens și deja a cucerit piața și în alte țări precum Spania, Belgia sau Portugalia. În acest context, a devenit țina atacurilor hackerilor.

Reprezentanții DIGI, RCS RDS au emis un avertisment pentru toți clienții și le-au transmis să nu plătească o factură care le-ar putea ajunge prin intermediul unor mail-uri. Acesta sunt de fapt mesaje false, copiate aproape la indigo cu cele reale, în care li se cere abonaților să achite diverse sume de bani.

Utilizatorii sunt îndrumați să dea click pe un link, care mai apoi îi redirecționează spre o pagină clonată. Odată introduse datele de card, hackerii pot face tranzacții cu banii din conturile bancare ale abonaților.

Cum recunoașteți o factură DIGI, RCS RDS falsă

 „Este o tentativă nouă de fraudă, nouă, în sensul în care targetează subiectul, de data aceasta DIGI, și clienții companiei DIGI, impersonând societatea, folosindu-se de imaginea vizuală și transmit notificări de plată. Astfel, clonează site-ul companiei și solicită clienților să facă tranzacții sau să introducă datele de card, în vederea achitării serviciilor de care beneficiază.

Trebuie să fim atenți la sursa messajului, de unde provine, să ne asigurăm că este legitim, să ne asigurăm că link-urile către care se redirecționează sunt cele legitime. Bineînțeles, greșelile gramaticale pot atrage atenția, atacatorii nefiind, neapărat, de origine română. Detaliile care pot fi generice, doar care să cloneze și care să dea impresia de legitimitate a unui mesaj, să nu fie un cod de client invalid.

Suma să nu coincidă, o diferență de imagine, vizuală, poziționare. Și trebuie să fie, de asemenea, atenți, de fiecare dată, când își introduc datele personale, în special căsuțele de mail, pentru că acestea ar putea fi folosite în atacuri viitoare”, a explicat Mihai Ion Aurelian, specialist în securitate cibernetică.

Specialiștii în securitate cibernetică spun că utilizatorii trebuie să fie foarte atenți la email-urile pe care le primesc pentru că pot observa indicii că sunt victime ale hackerilor. În primul rând, reprezentanții companiei spun că ar trebui să fim atenți cui furnizăm datele personale și bancare. În plus, ne recomandă să folosim parole puternie, unice și securizate, dar și autentificarea cu mai mulți factori. Reprezentanții companiei ne recomandă să nu spunem nimănui datele de acces și să nu ne lăsăm dispozitivele noastre nesupravegheate în public. În plus, pentru informații este recomandat să folosim doar canalele oficiale de comunicare pe care compania le oferă.

Anca Andrei este o jurnalistă cu multă experiență și a lucrat la cele mai mari publicații din România, mai întâi ca redactor, iar ulterior a devenit redactor șef.Și-a început cariera în ... citește mai mult
Articole recomandate