Vești proaste pentru români la început de an. Cei care au în conturi astfel de sume sunt obligați să plătească impozit pentru ele.
Anul 2025 se arată a fi unul complicat pentru mulți români. Deși s-a promis că nu vor exista taxe și noi și că TVA nu va crește, se pare că alte ”lovituri” urmează.
Astfel, dacă încasezi în contul bancar venituri din dobânzi, ori ai economii bancare, sau câștiguri pe piața de capital, vei fi nevoit să plătești o taxă pentru acești bani, stabilită de ANAF.
Pragurile sun stabilite în funcție de salariul minim pe economie. Iar dacă plafonul este depășit, atunci românii vor fi obligați să plătească 10% din valoare către CASS (Contribuția de Asigurări Sociale de Sănătate).
Cine sunt însă cei vizați? Intervalele în baza cărora contribuabilul va fi nevoiți să achite taxele sunt stabilite după anumite criterii. Cei care încasează sub 6 salarii minime brute pe an nu plătesc CASS.
Pe de altă parte, cine încasează venituri între 6 și 12 salarii minime brute trebuie să știe că CASS se va aplica pentru 6 salarii minime brute, x 6. Dacă vorbim despre sume mai mari, între 12 și 24 de salarii minime brute, atunci CASS se va aplica pentru 12 salarii minime brute.
De cealaltă parte, dacă sumele depășesc peste 24 de salarii minime brute, adică peste 79.200 lei, atunci CASS se va aplica pentru 24 de salarii minime brute.
Astfel, românii menționați anterior trebuie să fie atenți la veniturile pe care le au. Ce primesc în schimb însă? Cei care depășesc pragurile menționate vor avea parte și de asigurare.
Mai exact, odată ce vor face plata, vor fi și în conformitate cu legea. În acest context, precizăm că salariul minim pe economie este, în valoare brută, de 4.050 lei, fiind mărit la data de 1 ianuarie 2024.
Amintim și faptul că persoanele care se încadrează în parametri stabiliți anterior și au, conform ANAF, obligația de a plăti Contribuția de Asigurări Sociale de Sănătate, vor avea de completat un act special.
Este vorba despre Declarația Unică, pe care Fiscul o așteaptă în fiecare an. Pentru veniturile realizate în anul 2024, data limită la care se va depune este de 25 mai 2025. Pentru cele din anul în curs, 2025, cel mai probabil, declarația se va depune tot până la jumătatea lunii mai a anului 2026.