News

Ai cont sau card Revolut? De acum ANAF te poate verifica direct. La ce trebuie să fii atent

Ai cont sau card Revolut De acum ANAF te poate verifica direct. La ce trebuie să fii atent

Poprirea conturilor Revolut de către ANAF continuă să fie un subiect controversat în rândul utilizatorilor Revolut din România. În grupurile online dedicate, întrebarea privind posibilitatea autorității de a bloca fondurile din conturile băncii digitale este frecvent discutată, mai ales în contextul în care acesta  a depășit 4 milioane de utilizatori la nivel local.

La sfârșitul anului trecut, Revolut a înregistrat 50 de milioane de clienți la nivel global, dintre care peste 4 milioane din România, o creștere semnificativă față de finalul anului 2022.

Tot atunci, ANAF a oferit detalii referitoare la poprirea conturilor Revolut ale cetățenilor români, iar situația a evoluat semnificativ odată cu deschiderea unei sucursale locale.

Începând cu 7 februarie 2025, Revolut Bank UAB Vilnius Sucursala București a aderat la mecanismul de poprire electronică reglementat de ANAF. Această schimbare permite instituției fiscale să blocheze conturile Revolut direct, la fel ca în cazul celorlalte bănci din România. Anterior, ANAF trebuia să colaboreze cu fiscul lituanian pentru a pune poprire pe conturile românilor.

Banca a subliniat că a colaborat întotdeauna cu autoritățile fiscale

În ceea ce privește sumele vizate prin această procedură, la data raportării, cuantumul obligațiilor bugetare restante înscrise în cererile de asistență la recuperare transmise către autoritatea fiscală din Lituania era de 624.660.795 RON. Aceasta reprezintă o creștere considerabilă față de noiembrie 2022, când suma raportată de ANAF era de doar 5 milioane de lei. La nivelul anului 2024, fiscul lituanian a pus poprire pe 478 de conturi Revolut ale cetățenilor români, conform solicitărilor primite din România.

„În cursul anului 2024, Agenția Națională de Administrare Fiscală a transmis 478 de cereri de asistență la recuperare în vederea recuperării obligațiilor bugetare restante înregistrate de persoane rezidente în România, pentru care organele fiscale din Lituania au aplicat măsuri de executare silită prin poprire asupra conturilor bancare deschise de către debitorii români la REVOLUT BANK UAB cu sediul în Vilnius, Lituania”, a explicat ANAF pentru Wall-Street.

Revolut a subliniat că a colaborat întotdeauna cu autoritățile fiscale și că respectă legislația din fiecare țară în care operează. În plus, compania consideră că deschiderea sucursalei locale va facilita o colaborare mai strânsă cu autoritățile române și va îmbunătăți protecția clienților.

Utilizatorii români vor deveni oficial clienți ai Revolut Bank UAB Sucursala Român

După implementarea IBAN-ului local, utilizatorii români vor deveni oficial clienți ai Revolut Bank UAB Sucursala România, iar conturile lor vor fi considerate conturi deschise în România, supuse acelorași reglementări ca orice altă bancă tradițională de pe piața locală.

„Compania noastră tratează cu seriozitate respectarea legislației pe toate piețele în care își desfășoară activitatea, iar entitatea locală va contribui la o relație mai strânsă cu sistemul judiciar și autoritățile locale de reglementare, tocmai pentru a proteja și mai bine interesele clienților.

După migrarea la IBAN local propriu, clienții din România vor deveni clienții Revolut Bank UAB Sucursala România, iar conturile lor vor deveni conturi deschise în România. În privința relației cu ANAF, banca se supune aceluiași cadru legal ca orice altă bancă de pe piața locală și va continua să respecte legislația valabilă în țara noastră și când sucursala va deveni operațională”, a subliniat Revolut.

Bogdana Costin abia a terminat studiile Facultății de Jurnalism și este la prima experiență în media. Este foarte pasionată de scris și își dorește să vină cu plus valoare pentru cititorii ... citește mai mult
Articole recomandate