DIGI RCS-RDS ar putea modifica prețul abonamentelor sale. Iar același lucru l-ar putea face și cei de la Orange România, conform anunțului făcut de Consiliul Concurenței.
Cum a apărut o astfel de propunere și ce trebuie să știe clienții? Consiliul Concurenței spune că cei de la DIGI RCS-RDS și Orange România au făcut niște promisiuni.
Mai exact, cei doi giganți în telecomunicații din România au spus că urmează să revizuiască mai multe tarife la abonamente. Asta după ce ambele companii au fost anchetate pentru un posibil abuz de poziție dominantă în piață.
Ce acuzații au fost aduse către DIGI RRCS-RDS și Orange România? Ambele companii, spune consiliul concurenței, ar folosit în mod abuziv a poziției de monopol legal, pe care fiecare companie o deține în rețeaua sa.
Ar fi fost deci stabilite niște tarife excesive pentru emiterea avizului, impus prin certificatul de urbanism, necesar executării lucrărilor de construcții, fără a avea o justificare economică, a anunțat Consiliul Concurenței.
Mai departe, DIGI RCS & RDS s-a angajat ”să implementeze o procedură internă prin care să se reglementeze modalitatea de tarifare pentru emiterea avizelor tehnice de amplasament”.
Ce înseamnă asta? Consiliul Concurenței spune este vorba despre stabilirea unui tarif fix, la care se adaugă un tarif variabil, stabilit pe bază de deviz. De asemena, gigantul în telecomunicații ar urma să mai modifice și actuala modalitate de formare a tarifului.
Drept urmare, prețurile pentru emiterea avizelor ar urma să fie emise în funcție de mai multe criterii. Printre altele, Consiliul Concurenței mai precizează că DIGI RCS-RDS va mai implementa și un sistem operațional suport de înregistrare.
Acesta are ca scop înregistrarea cererilor cererile în mod automat sub forma unui ticket care să conțină documentele solicitantului. La rândul lor, cei de la Orange România au făcut și ei mai multe angajamente.
În acest caz, ele vizează alegerea unui furnizor de servicii pentru asigurarea celor mai mici tarife pentru emiterea avizelor, mai arată sursa citată.
Dacă cei doi operatori nu își respectă angajamentele menționate anterior, aceștia ar risca să fie sancționați cu o amendă de până la 10% din cifra de afaceri.