News

Adio Cluj Napoca, București sau Oradea! Care este cel mai bogat oraș din România în prezent? Aici sunt și cele mai mari investiții

Adio Cluj Napoca București sau Oradea Care este cel mai bogat oraș din România în prezent Aici sunt și cele mai mari investiții
Ghimbav, lângă Brașoc, un oraș cu multe investiții. Sursa foto: Discover Romania
24 mart. / 22:30

În anul 2023, regiunea București-Ilfov a înregistrat un Produs Intern Brut (PIB) pe cap de locuitor echivalent cu 190% din media Uniunii Europene (UE), situându-se la același nivel cu Bruxelles și peste orașe precum Hamburg. În termeni absoluți, în 2022, PIB-ul pe cap de locuitor în București-Ilfov a fost de 35.200 de euro, foarte aproape de media UE de 35.400 de euro și de 2,36 ori mai mare decât media națională a României, care a fost de 14.900 de euro per locuitor.

De asemenea, Bucureștiul a avut cea mai mare contribuție la formarea PIB-ului național, cu o pondere de 24,7%, urmat de județele Cluj (5,2%) și Timiș (4,8%). Dar când vine vorba de orașe, nu Capitala se află pe locul 1 în topul bogăției. Și nici Oradea sau Cluj Napoca.

Cel mai bogat oraș din România, conform produsului intern brut (PIB) pe cap de locuitor, este Ghimbav, situat în județul Brașov. Acesta înregistrează un PIB per capita de aproximativ 115.595 de euro.

Ghimbav, cu o populație de circa 7.000 de locuitori, a devenit un centru atractiv pentru investitori datorită parcului său industrial care găzduiește peste 15 companii de renume mondial. Aceste investiții au contribuit semnificativ la creșterea economică a orașului, făcând ca numărul angajaților să depășească populația locală.

Cel mai mare buget din România

Cu toate acestea, în ceea ce privește bugetul general al municipiilor pe anul 2024, Cluj-Napoca se situează pe primul loc, cu un buget de 3,99 miliarde de lei, urmat de Oradea și Sectorul 4 al Bucureștiului, fiecare cu 2,9 miliarde de lei.

Astfel, deși Ghimbav se remarcă printr-un PIB per capita ridicat, orașe mai mari precum Cluj-Napoca dispun de bugete generale mai mari datorită dimensiunii și complexității economice.

Dacă luăm în calcul doar reședințele de județ atunci municipiile Oradea, Cluj-Napoca și Reșița domină clasamentul. Oradea conduce topul cu un impresionant raport de 20.235 lei pe cap de locuitor, urmată de Cluj-Napoca, care atinge valoarea de 14.809 lei și de Reșița, cu 12.264 lei. Aceste orașe se află departe de celelalte municipii din țară, în ceea ce privește nivelul de resurse financiare disponibile per locuitor.

Pe locul 4 în acest clasament se situează municipiul Sibiu, care, cu o populație de aproximativ 134.000 de persoane și un buget de 1,47 miliarde de lei, înregistrează un raport de 10.968 de lei pe cap de locuitor. De asemenea, în topul celor mai mari bugete pe cap de locuitor se află și Iași (10.335 lei), Alba Iulia (10.103 lei) și Deva (9.170 lei), arată publicația Turnul Sfatului.

Anca Andrei este o jurnalistă cu multă experiență și a lucrat la cele mai mari publicații din România, mai întâi ca redactor, iar ulterior a devenit redactor șef.Și-a început cariera în ... citește mai mult
Articole recomandate