Investigații

Tupeu fără margini la DNA Ploiești! Angajații îl sfidează pe noul șef al DNA, Marius Voineag. Zeci de dosare zac neatinse în sertare, corupții pot fura liniștiți

Tupeu fără margini la DNA Ploiești Angajații îl sfidează pe noul șef al DNA Marius Voineag. Zeci de dosare zac neatinse în sertare corupții pot fura liniștiți

Dacă în trecut de la DNA Ploiești se auzea poate chiar prea mult zăngănitul cătușelor, iar show-urile cu corupți erau la ordinea zilei, ei bine acum s-a așezat o tăcere mormântală peste instituție. Așadar s-a trecut de la o extremă la alta, ambele toxice pentru justiție.

Procurorii și polițiștii plătiți cu sume imense din bani publici parcă ar fi într-o continuă vacanță. O spun colegii lor din sistem, cu care News18.ro a tot interacționat în ultimul an. Mai grav decât atât este că unii angajați de la DNA Ploiești îl sfidează pe șeful lor de la centru, Marius Voineag. O atitudine care pe noi ne-a oripilat și ne-a lăsat fără cuvinte.

Dacă nu există respect nici măcar față de șef, ce respect să existe față de cetățenii care plătesc taxe și impozite? Și măcar dacă rezultatele de excepție ar fi un argument în fața acestei maniere sfidătoare, însă ele tind spre zero.

Deși cei de la DNA Ploiești pretind că muncesc, mai mulți oameni ai legii din județele Dâmbovița și Prahova, susțin că deja nu mai are sens să trimită informări spre această direcție pentru că acolo se stă numai degeaba, se blochează totul, iar dosarele pot să zacă ani întregi în sertare, deși sunt pline de dovezi concrete.

De altfel, Dâmbovița și Prahova sunt printre cele mai corupte județe din țară, însă infractorii nu sunt mai deloc deranjați.

Acuzații grave, care ar putea fi simple răutăți și invidii de la alți colegi de breaslă sau de la presă, doar că o simplă cercetare la fața locului confirmă zvonurile din sistem.

De ce DNA Ploiești ține dosarele în sertare și de unde atitudine sfidătoare la adresa șefului lor, Marius Voineag

A trecut mai mult de un an de când chirurgul Anca Stamate a depus un dosar gros, în care acuză fraude cu fonduri europene, comise de managerul Spitalului Găești, Laurențiu Belușică. Ea este și avertizor de integritate.

Doctorul Belușică are multe plângeri pe la toate Parchetele, toate însoțite de dovezi clare, însă oamenii legi par a nu avea prea mult chef de muncă.

Un dosar în oglindă a fost realizat de procurorii DNA Craiova, care l-au trimis în judecată pe managerul Spitalului Caracal pentru acordarea nelegală de stimulente în perioada pandemiei de Covid-19. 136 de oameni au primit bani în plus la salariu, deși legal nu aveau acest drept. Exact același lucru a făcut și Laurențiu Belușică, el pontându-se personal cu enorm de multe ore de lucru, deși nu avea acest drept. Acesta fiind doar unul din capetele de acuzație.

Ei bine, există la DNA Ploiești un dosar cu toate dovezile necesare plus altele legate de fraude și mai mari cu fonduri europene. Procurorii nu au considerat că trebuie să ia atitudine, astfel că devalizarea de bani publici continuă la Găești, iar Belușică se laudă că are Justiția la picioare.

Un nou raport al Curții de Conturi confirmă fraudele de milioane cu bani publici, însă din nou oamaneii legi doarm liniștiți la posturi.

Am mers la sediul DNA Ploiești pentru a face completări și a cere lămuriri legate de stadiul dosarului Belușică, unde și noi am depus o plângere concretă, dar o angajată a instituției ne-a întins o coală și ne-a spus să facem o cerere scrisă pentru că procurorul are altă treabă. Când i-am spus că vom face o reclamație la Centru pentru gestionarea defectuoasă a dosarelor, angajata DNA a zâmbit zeflemitor și ne-a spus să facem, sugerând că pe ei practic nu-i interesează noul șef de la DNA, Marius Voineag și că fac ce vor.

O astfel de atitudine este nu numai toxică pentru Justiție, dar și periculoasă. Ca jurnalistă, am rămas oripilată și dezamăgită de modul în care DNA Ploiești lucrează și de faptul că pentru ei șeful ierarhic superior nu există. Sperăm să se ia atitudine pentru că sunt peste șapte polițiști arondați DNA Ploiești și rezultatele par a tinde spre 0.

De asemenea, ne dorim ca ambițiile oamenilor legii să se îndrepte spre corupți și nu spre cei care-i deranjează cu întrebări despre munca lor.

Anca Andrei este o jurnalistă cu multă experiență și a lucrat la cele mai mari publicații din România, mai întâi ca redactor, iar ulterior a devenit redactor șef.Și-a început cariera în ... citește mai mult