Investigații

Cum a apărut din neant cazul Pantelimon și de ce au fost alese fix Maria Miron și Mirela Păiuș pentru acuzațiile îngrozitoare? Ce rol a avut Elena Voicu, fosta șefă ATI (EXCLUSIV)

Cum a apărut din neant cazul Pantelimon și de ce au fost alese fix Maria Miron și Mirela Păiuș pentru acuzațiile îngrozitoare Ce rol a avut Elena Voicu fosta șefă ATI EXCLUSIV
Foto: epochtimes-romania.com

Cazul Pantelimon, sezonul 1 s-a încheiat, iar învingător la puncte a ieșit binele. Posibil ca fix în aceste momente să se lucreze intens la sezonul 2, dar până atunci haideți să vedem de unde a început totul, pentru că rădăcinile scandalului își au originea într-un conflict din 2016. Numele cheie: Elena Voicu, fosta șefă de secție ATI de la Spitalul Pantelimon. Și veți afle și DE CE au fost alese ca victime Maria Miron și Mirela Păiuș și nu alți medici.

Cele două doctorițe, Maria Miron și Mirela Păiuș au fost terfelite prin toată presa mai bine de o săptămână, după ce procurorii ar fi „scăpat” referatul cu propunerea de arestare către jurnaliștii invitați de mai multe ori la întâlniri informale. Deși s-a lucrat intens la demonizarea medicilor, judecătorii de la Curtea de Apel au decis să ia o hotărâte bazată pe probele existente din dosar și nu pe povești de calitate îndoielnică.

Așadar Maria Miron și Mirela Păiuș au fost eliberate din arest fără vreo altă măsură preventivă, așa cum era și firesc. Procurorii nu au reușit să prezinte nici măcar o probă viabilă. Mai mulți juriști consultați de News18.ro sunt de părere că acest dosar nici măcar nu ar fi trebuit să părăsească Parchetul pentru că se bazează doar pe povești nedublate de probe care să se susțină.

Interesant este că un caz similar s-a întâmplat în anul 2016, dar atunci  Justiția nici măcar nu a mișcat pe acest subiect. Emotia venea din alta zona cu impact puternic atunci.

Cum a început cazul Pantelimon. Preludiul

Medicul ATI Elena Antoaneta Voicu declanșa un scandal imens în anul 2016 și acuza în presă faptul că medicametele de care ea are nevoie pentru a trata pacienții sunt ținute sub cheie de către Laura Constantinescu, șefa de secție ATI de la Spitalul Sfântul Pantelimon la acea vreme. De altfel între cele două era un conflict aprins.

Mai mult decât atât, doctorița Voicu acuza că şefa secţiei ATI decidea cine beneficiază de tratament şi că de medicamente ar fi avut parte prioritar pacienţii tineri. Deci practic o poveste foarte similară cu ceea ce s-a întâmplat acum. Ideea era aceeași: se decidea cine moare și cine trăiește.

Cazul a ajuns la Comisia de Disciplină, a existat și un corp de control de la Ministerul Sănătății, s-a implicat și Cătălin Tolontan care ar fi difuzat o serie de declarații trunchiate în favoarea doctoriței Voicu la acel moment, iar ulterior s-a dovedit că acuzațiile făcute de aceasta au fost FALSE, dar nimeni nu a mai dezmințit.

Șeful Comisiei de Disciplină, conf. dr. Sorin Costel Stamate a transmis la acel moment că în ceea ce priveşte acuzaţiile conform cărora pacienţii în vârstă de pe ATI ar fi fost discriminaţi, Stamate a precizat că, potrivit datelor, din 164 pacienţi trataţi în acest program, 38 erau din categoria 70 – 79 de ani, 24 de pacienţi erau între 80 – 89 de ani, 2 din 90 – 92 ani şi 3 de vârstă neprecizată – fără CNP – aparent peste 70 de ani.

Șefa ATI, Laura Constinescu a fost inițial suspendată, dar după ce o anchetă amplă a arătat clar că Elena Voicu NU a avut dreptate, aceasta a revenit pe post. Iar războiul a continuat.

Cu Elena Voicu șefă de secție, 9 medici și 54 de asistente și-au dat demisia

Elena Voicu a început și mai insistent să-și înregistreze colegii, să le facă fotografii, astfel încât aceștia simțeau că lucrează sub teroare. Laura Constantinescu nu a mai suportat acest lucru și și-a dat și ea demisia definitiv. La acel moment, manager era doctorul Dragoș Davițoiu. Probabil din dorința de a opri seria scandalaurilor declanșate de Voicu, el a numit-o șefă de secție la ATI. Și de aici a început dezastrul absolut.

Ce s-a întâmplat? Între anii 2021 -2023, au părăsit postul 9 medici ATI și 54 de asistente. Mai mulți doctori din spital de pe toate secțiile care aveau contact cu ATI, al căror nume îl vom ține secret din motive evidente, ne-au povestit că s-au plâns conducerii spitalului de modul în care se comportă Elena Voicu și au cerut să se ia măsuri. Chirurgul Bogdan Socea devenise manager la acel moment.

Mai mult decât atât, la un moment dat toți medicii care făceau parte din secția ATI au vrut să-și dea demisia în semn de protest față de șefa de secție, dar Maria Miron și Mirela Păiuș, care erau foarte apropiate de Elena Voicu la acel moment au spus că ele nu vor semna nimic.

Când deja mai rămăseseră doar 5 medici ATI din necesarul de 16, managerul Bogdan Socea a făcut și mai multe demersuri pentru a remedia situația și a reușit să o înlocuiască pe Elena Voicu cu medicul Florina Pompilian, care a acceptat să preia secția și să completeze echipa în luna noiembrie 2023.

Astfel că înainte de declanșarea scandalului cu acuzațiile de crimă cu premeditare, în sfârșit sectia ATI era completă și eficientă total. Maria Miron și Mirela Păiuș s-au integrat în echipă și și-au văzut în continuare de treabă, fapt care a scos-o din minți pe Elena Voicu care ar fi strigat după ele că sunt TRĂDĂTOARE. Mai mult ea ar fi amenințat că va avea grijă ca lucurile să nu rămână așa în ceea ce le privește și că va face tot ce-i stă în putință pentru ca managerul și directorul medical să fie demiși.

După ce a tot curs cu plângeri la adresa Elenei Vocu din partea unui număr tot mai mare de medici, aceasta nu a mai reușit să scape de sancțiunile Comisiei de Disciplină și a fost concediată în iunie 2024. Ea s-a adresat instanței și speră să fie repusă pe post.

Un alt element important este…

Medicii de pe secția ATI spun, însă că dacă va reveni Elena Voicu atunci ei își vor da demisia. În prezent, din 16 medici, au mai rămas doar 12, pentru că Maria Miron și Mirela Păiuș sunt evident în concediu, iar alți doi colegi sunt în concediu medical după ce au fost agresați de pacienți, în urma linșajului mediatic.

Un alt element important în acest caz este faptul că asistenta medicală, Camelia Stamatoiu a fost cea care a depus denunțul la Parchet, bazându-se probabil pe ideile venite de la Elena Voicu, cu care pare că devenisă prietenă după ce managementul i-a încheiat și ei contractul de muncă.

Camelia Stamatoiu era simplă asistentă la Spitalul Universitar (DETALII AICI). Deși nu a excelat în profesie, după cum medicul Letiția Coriu, fostă șefă de secție la ATI SUUB a dezvăluit printr-un comentariu pe facebook, aceasta a ajuns director de îngrijiri la Spitalul Sfântul Pantelimon. După mai bine de șase ani pe post, Consiliul de Administrație a decis să nu-i mai prelungească din nou contractul, dar asta după ce a făcut denunțul pe care cea mai mare parte a personalului l-a considerat o calomnie de neiertat.

Camelia Stamatoiu era în conflict deja cu mai multe persoane din conducerea spitalului, în special cu directorul medical, dr. Dimitriu Mihai și dorea schimbarea lui si a altora. Fiind an electoral, aceasta a depus un denunț, nu s-a întâmplat nimic, dar apoi unor strategi li s-a părut o idee bună să declanșeze o criză în sănătate. Camelia Stamatoiu a fost probabil îndemnată să depună un memoriu către Procurorul General și într-o săptămână s-a lăsat cu arestări. Dar despre asta vom vorbi cu altă ocazie.

Anca Andrei este o jurnalistă cu multă experiență și a lucrat la cele mai mari publicații din România, mai întâi ca redactor, iar ulterior a devenit redactor șef.Și-a început cariera în ... citește mai mult
Articole recomandate