Sistemul de pensii are deja probleme mari. Pe lângă inechitățile care au ajuns să-i șocheze chiar și pe funcționarii de la Comisia Europeană, România mare de gestionat încă un dezastru. Până în anul 2030 va exista o discrepență foarte mare între numărul de angajați și numărul de pensionari, ceea ce va însemna un impact negativ pe termen lung.
Mai exact, în luna decembrie 2022 de exemplu numărul de salariaţi activi era de 5,71 milioane persoane, potrivit datelor furnizate de către Inspecţia Muncii. Dintre aceştia, 4,5 milioane de angajaţi sunt din mediul privat, iar 1,2 milioane lucrează la stat.
În ce privește numărul de pensionari, în luna decembrie 2022 erau înregistrați, potrivit datelor CNPP, aproape 4,8 milioane de pensionari, pensia medie fiind de 1.739 lei.
Asta înseamnă o veste foarte proastă pentru 1,8 milioane de români născuţi după 1968. Ei vor fi puternic afectaţi la pensii. Un calcul simplu arată problemele cu care aceştia se vor confrunta.
Problemele demografice ale României se vor acutiza în următorii 20-30 de ani, declinul sistemului de pensii urmând să înceapă în anul 2030, când o mare parte din „decreței” vor ieși la pensie.
În prezent, numărul angajaților cu carte de muncă este puțin mai mare decât cel al pensionarilor, ceea ce conferă o oarecare stabilitate, însă din anul 2030 lucrurile nu vor mai sta la fel.
Asta va însemna că statul nu va mai avea bani de pensii, iar românii vor primi sume mai mici decât cele pentru care au cotizat o viață. În prezent, guvernanți nu au găsit vreo soluție la acest dezastru.