Pentru mulți români care au contractat împrumuturi cu dobândă variabilă, costurile lunare au devenit tot mai mari, în contextul unei creșteri continue a indicelui IRCC (Indicele de Referință pentru Creditele Consumatorilor).
Marți, IRCC a atins pragul de 5,99%, ceea ce a dus la noi majorări pentru ratele creditelor în lei, acesta depășind acum chiar și indicele ROBOR, al cărui nivel maxim s-a înregistrat în 2022.
Indicele IRCC, folosit la calculul ratelor pentru creditele luate după 2019, a crescut în luna octombrie de la 5,86% la 5,99%, ceea ce înseamnă costuri suplimentare pentru cei cu credite ipotecare. De exemplu, o persoană cu un credit de 250.000 de lei, rambursabil pe 30 de ani, a înregistrat o majorare de 23 de lei la rata lunară, ajungând la 2.100 de lei, cu 20% mai mult față de acum doi ani. Totodată, pentru acest tip de credit, rata calculată pe baza IRCC este cu 90 de lei mai mare decât cea bazată pe ROBOR, conform calculelor Finzoom.
Irina Chițu, director al unei platforme financiare, subliniază că, deși indicele IRCC a fost mai avantajos în ultimii ani, fiind sub ROBOR, acesta rămâne în prezent la un nivel ridicat.
„Acum trei ani, indiciile bancare erau între 1-2%, iar din decembrie 2022 s-au stabilizat la aproximativ 6%”, explică Chițu.
Cei care au făcut trecerea de la ROBOR la IRCC atunci au beneficiat de economii semnificative, mai ales că în octombrie 2022, ROBOR a atins un maxim istoric de 8,2%, în timp ce IRCC a crescut mai lent, rămânând sub 6%.
În anii trecuți, românii au optat în număr mare pentru conversia creditelor de la ROBOR la IRCC, în special pentru că în anumite perioade diferența de dobândă între cele două era de până la 4%, ceea ce însemna sute de lei în plus pentru cei legați de ROBOR. În prezent, peste două treimi dintre creditele ipotecare sunt calculate pe baza IRCC, în timp ce mai puțin de 200.000 de credite rămân legate de ROBOR, conform datelor furnizate de Banca Națională a României (BNR).
Experții prognozează o posibilă reducere a dobânzilor începând din anul viitor, ceea ce ar putea avea un efect pozitiv asupra bugetelor familiilor și asupra consumului.
Claudiu Cazacu, specialist financiar, anticipează că scăderea dobânzilor va stimula cheltuielile de consum, impulsionând astfel economia.
Cu toate acestea, în prezent, ratele rămân ridicate, iar situația pare că se va menține astfel până cel puțin la sfârșitul anului, menționează specialiștii.