Economie

Când va trece România la EURO! Ce condiție trebuie să îndeplinim pentru a înlocui moneda națională

Când va trece România la EURO Ce condiție trebuie să îndeplinim pentru a înlocui moneda națională
Sursa foto: pixabay.com

Adoptarea monedei euro reprezintă un obiectiv important pentru statele membre ale Uniunii Europene (UE) care nu fac parte încă din Zona Euro.

România, deși membră a UE din 1 ianuarie 2007, nu a adoptat încă euro, leul rămânând moneda națională. În prezent, dintre cele 27 de state membre ale UE, 20 au adoptat euro.

Pentru a adopta moneda euro, România trebuie să îndeplinească anumite criterii de convergență nominală stabilite de Tratatul de Funcționare a Uniunii Europene (TFUE):

1. Stabilitatea prețurilor: Rata inflației nu poate depăși cu mai mult de 1,5% media ratelor de inflație din cele trei state membre cu cea mai scăzută inflație.
2. Rata dobânzilor: Rata dobânzilor pe termen lung nu poate varia cu mai mult de 2% față de media ratelor dobânzilor din cele trei state membre cu cea mai scăzută inflație.
3. Deficitele bugetare: Deficitele bugetare naționale trebuie să fie sub 3% din Produsul Intern Brut (PIB).
4. Datoria publică: Datoria publică nu poate depăși 60% din PIB.
5. Stabilitatea cursului de schimb: Ratele de schimb trebuie să rămână în limitele unei marje de fluctuație de ±15% pentru cei doi ani anteriori adoptării euro.

Stadiul actual al României

În ultimii ani, România nu a reușit să îndeplinească aceste criterii tehnice esențiale pentru adoptarea euro. Conform rapoartelor Băncii Naționale a României (BNR) și Băncii Centrale Europene (BCE), România a îndeplinit aceste criterii doar într-o perioadă limitată între iulie 2015 și noiembrie 2017. Începând de atunci, condițiile macroeconomice s-au deteriorat. În anul 2023, România a înregistrat o rată a inflației de 9,7%, un deficit bugetar de 6,6% din PIB și o rată a dobânzilor pe termen lung de 6,7%, toate depășind valorile de referință ale UE.

De asemenea, România nu a declarat încă intrarea leului în Mecanismul Cursului de Schimb II (ERM II), un pas necesar înainte de adoptarea euro. ERM II presupune menținerea monedei naționale într-o marjă de fluctuație de ±15% față de un curs de schimb fixat pentru o perioadă de doi ani.

Bogdana Costin abia a terminat studiile Facultății de Jurnalism și este la prima experiență în media. Este foarte pasionată de scris și își dorește să vină cu plus valoare pentru cititorii ... citește mai mult
Articole recomandate