Review film Conspirație la Cairo. Am fost la avanpremiera filmului mega lăudat Conspirație la Cairo și trebuie să recunosc că m-a cam plictisit. L-am văzut la Cinema City, la AFI Cotroceni și pot spune că sala a salvat mult momentul. Filmul nu este neapărat prost, dar acțiunea este un pic statică. Adică nu m-a prins și nu m-a ținut conectată la poveste. Asta nu înseamnă că alți oameni nu au fost foarte încântați.
Poate că dacă l-aș fi văzut într-o altă seară, mi-ar fi plăcut mai mult. Am stat până la final totuși, iar finalul mi-a plăcut. Aș putea spune că a fost partea mea preferată. Pe parcurs, însă mi s-a făcut somn.
Vă las mai jos un review al reputatei jurnaliste Cristina Stănciulescu, care a urmărit filmul mult mai atent decât am făcut-o eu, asta ca să vedeți că unora le-a plăcut. Rămâne să mergeți și să-mi scrieți opinia voastră.
Review film Conspirație la Cairo. „Am văzut „Conspirație la Cairo”- cum a fost lansat filmul lui Tarik Saleh, al cărui titlu original este „Boy from heaven”. Regizorul de origine egipteană este unul dintre cei care nu mai au voie să intre în țara sa, Egipt, de aceea a și filmat pelicula în Istanbul. Filmul este propunerea Suediei la Oscaruri și câștigătorul „Premiului pentru cel mai bun scenariu” la Cannes anul acesta.
Este un film care deschide ușile unei lumi în care nu ai cum să intri, o lume plină de secrete și conspirații, lumea religioasă profundă, academică, a clerului care formează viitorii imami și care transmite mai departe învățătura sfântă, predând-o minților tinere și pure.
La Universitatea Al Azhar din Cairo- unde are loc acțiunea- se joacă o carte sensibilă, o carte delicată: cea a echilibrului între stat și religie. Cine câștigă? Câștigă cu adevărat cineva?
Imamul suprem este ales pe viață, ca și Președintele și, după cum spune unul din agenții statului, „nu putem avea doi faraoni în Egipt.”
Statului corupt îi este teamă de clerul nici pe departe sfânt, iar clerului divizat îi este frică de imersiunea statului laic în treburile sale.
„Un război civil este o crimă”- spune unul dintre profesorii de la Al Azhar, iar păstrarea păcii este una dintre mizele poveștii. Prețul acestui compromis sângeros este mare și este plătit de exact acele minți tinere și pure sacrificate cu bună știință pe altarul jocurilor politice.”, a scris Cristina Stănciulescu pe pagina ei de facebook.